Vilkkaan yhteiskunnallisen keskustelun muutama vuosi sitten nostattaneet autoihin asennettavat alkolukot ovat vuosien mittaan osoittautuneet hyödyllisiksi laitteiksi. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin laskelmien mukaan lukot ovat estäneet ainakin 12 000 rattijuopumusta. Suuri luku on saatu rattijuopumukseen syyllistyneiden kuljettajien käytössä olleista alkolukoista.
Alkolukko estää auton käynnistymisen, jos sitä yrittävä kuljettaja puhaltaa 0,2 promillea suuremman lukeman. Vuodesta 2008 asti rattijuoppo on voinut saada ajo-oikeuden, jos autoon asennetaan alkolukko.
Kun alkolukkoa edellytettiin myös kunnille kuljetuspalveluita, muun muassa koulukyytejä tarjoavilta liikennöitsijöiltä, ammattiautoilijat pitivät päätöstä turhana kiusantekona ja tarpeettoman kustannuseränä. Näin silti, että lähes joka kymmenes kiinni jäänyt rattijuoppo on ammattikuljettaja.
Alkolukon arveltiin korottavan kuljetustaksoja, sillä se hinta asennettuna on noin 1 500 euroa. Näin on ilmeisesti käynytkin, sillä niiden hankintahinta on otettu kustannuslaskelmissa huomioon, kun tarjouksia kuljetuksista on laadittu. Alkolukon kustannus on kuitenkin häviävän pieni verrattuna autojen hintoihin, polttoaineisiin ja palkkakuluihin. Tässä asiassa liikenneturvallisuus menee kustannusten edelle.
Viiden vuoden kokemukset alkolukoista ovat voittopuolisesti myönteisiä. Niiden ansiosta moni potentiaalinen rattijuoppo ei ole päässyt liikkeelle ja näin moni ihmishenkiä tai vakavia loukkaantumisia vaatinut onnettomuus on jäänyt tulematta.
Yhteiskunta on säästänyt suuren summan rahaa, sillä yksi liikennekuolema aiheuttaa 1,9 miljoonan euron kustannukset ja loukkaantuneen hoito kaikkine oheiskuluineen maksaa noin neljännesmiljoonaa euroa.
Myönteisistä kokemuksista innostuneina liikenneturvallisuuden asiantuntijat laajentaisivat alkolukon käyttöä kaikkiin, myös yksityisiin autoihin. Toistaiseksi lukot eivät kuulu uusien autojen vakiovarusteisiin eikä autoteollisuus aio niitä laajamittaisesti tuoda edes lisävarusteiksi. Niiden kysyntä on toistaiseksi niin vaatimatonta, että laitteet jälkiasennetaan rattijuoppojen ja ammattikuljettajien autoihin tarpeen mukaan.
Poliisin tietoon tulee Suomessa vuosittain yli 20 000 rattijuopumustapausta. Määrä on suuri ja kertoo ongelman laajuudesta. Päihtyneitä kuljettajia liikkuu maanteillä moninkertainen määrä kiinni jääneisiin verrattuna.
Jokamiehen alkolukkoon menee vielä aikaa, sillä hyvistä kokemuksista huolimatta Suomi ei voi yksin säätää sitä pakolliseksi varusteeksi edes kansallisessa lainsäädännössä. Euroopan unionissa saatetaan jo lähiaikoina ryhtyä valmistelemaan säädöksiä alkolukkojen käytöstä.
Ennen kuin ne ovat kaikissa autoissa, kuluu vielä pitkä aika. Yksityisautojen alkolukot ovat todennäköisiä aikaisintaan 2020-luvulla ja silloinkin vasta uusissa autoissa. Niitä tuskin pakotetaan asennettaviksi vanhoihin autoihin ja autoteollisuuskin lobannee EU:lta pitkän siirtymäajan.