Tilastokeskuksen mukaan naisten ja miesten palkkaero ei ole kaventunut, vaan viime vuosina sukupuolten välisiä palkkaeroja ovat lisänneet muun muassa palkanlisät.
Vielä julkaisemattomasta selvityksestä kertoi maanantaina Yle.
Naisten euro on jo jonkin aikaa ollut noin 80 senttiä, kun tuoreimman palkkasuhteen mukaan naisten tulot ovat keskimäärin 82,7 prosenttia miesten tuloista. Samalla tasolla oltiin jo 1990-luvulla.
Hallituksen pyrkimyksenä on nostaa naisten euro 85 senttiin vuoteen 2015 mennessä. Palkankorotusten perusteltu nollalinja ei anna tavoitteen saavuttamiseksi toiveita.
Suomessa palkkaero on jopa suurempi kuin EU-maissa keskimäärin. Se ei mairittele suomalaista yleensä tasa-arvoisena pidettyä työelämää.
Nurinkurisinta on se, että naiset ovat paremmin koulutettuja, mutta hyvä koulutus ei näy palkkauksessa. Suomessa arvostetaan koulutusta, mutta rahalla siitä ei palkita.
Tiedetään hyvin, että naisvaltaisten alojen palkat ovat usein huomattavan alhaisia. Palkkaeroissa on kuitenkin kysymys myös paljosta muusta: palkkaepätasa-arvo vallitsee samojen ammattiryhmien sisälläkin.
Samasta työstä pitää tietysti maksaa sama palkka sukupuolesta riippumatta. Kaunis periaate on kaikkien kannattama, mutta tavoitteena edelleenkin kovin kaukainen. Osa palkkaeroista selittyy luonnollisesti työtehtävien erilaisuudella. Esimies on edelleenkin usein mies. Myös erilaiset palkanlisät ovat miehillä suurempia kuin naisilla.
Palkkaerot vain kasvavat myös työurien edetessä. Alle 30-vuotiailla vastavalmistuneilla naisilla ja miehillä ei juuri vielä ole palkkaeroja, mutta 40 ikävuoden jälkeen ero alkaa venyä.
Yleisin selitys palkkaeron paisumiseen 30 ikävuoden paikkeilla on perheen perustaminen. Naisille lapsen saaminen merkitsee usein työssäkäynnin keskeytymistä ja ura- ja palkkakehityksen pysähtymistä. Se on kuitenkin vain osaselitys. Palkkaerot jatkavat tilastojen mukaan kasvuaan perhevapaiden jälkeenkin.
Perhesyistä naisten työaika on usein lyhyempi kuin miesten, mikä näkyy myös palkkapussissa.
Nykyisellään palkkatasa-arvo siirtyy suoraan eläkkeisiin. Useimmat erittäin pienten eläkkeiden varassa elävät ovat jo nyt naisia.
Työurien pidentäminen näyttää naisten palkkakehityksen näkökulmasta erityisen synkältä.
Ketä hyvin koulutettua naista kiinnostaa jatkaa töissä iän karttuessa, jos palkkaero vastaavissa tehtävissä toimiviin miehiin vain kasvaa?
Työssäkäynti muuttuu tuskin houkuttelevammaksi, jos eläkeikä sidotaan Etlan tutkijoiden tuoreeltaan ehdottamalla tavalla eliniän odotteeseen.
Naiset elävät miehiä pidempään, ja varmaan moni pystyy käymään töissä pitkältikin yli 60-vuotiaana, mutta tuskin haluaa ilman kohtuullista ja tasa-arvoista korvausta.