Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jussipaita lapsen päällä se varmaan vasta vaarallinen onkin

Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) paljasti, että ruotsalainen naistenvaateketju on teettänyt mustia poikien kauluspaitoja, joiden mukana myydään sinisiä solmioita.

Johdateltavissa olevat perheenäidit jonottavat jo silmät kiiluen mustapaita-sinisolmio-yhdistelmiä. Pian katukuvassa vilisee siistit hiukset silattuina tepsuttelevia pikkuhitlereitä.

Eteläpohjalaisena en voi valitettavasti oikein nauraa. Tukka nousisi pystyyn, jos se ei olisi jo valmiiksi.

Paljastusten aika ei ole ohi. Ilmajoella myydään tosi komeita jussipaitoja ja muita suoraan sikäläiseen perinteeseen ja myös aateperintöön viittaavia vaatekappaleita ja mikä katalinta: myös lasten kokoja. Kaksineuvoisia kauniita kauhavalaisia on suorastaan tyrkyllä. Sellainen koristi myös kunnioitetun John F. Kennedyn työpöytää.

Jussipaita on mainio vaatekappale, mutta ei sovi ihan kaikille. Paidan ostajilta voitaisiin vaatia todistus syntyperäisestä eteläpohjalaisuudesta ainakin viidenteen polveen. Se voisi olla kansanedustaja Kontulalle mieleen: aatevaikutus ei pääsisi leviämään muualle Suomeen.

Musta ja sininen ovat komea väriyhdistelmä, mutta eivät juuri muuta.

Kansanedustajan hölmön facebook-päivityksen levitti maailmalle vanha kollega Vaasasta, Tuurinperä-konsernin pääjohtajaksi esittäytyvä Tapio Tuuri. Hän tuntee taatusti niin Lapuan liikkeen ja IKL:n historialliset taustat.

Myös Tapio lienee kuullut tositarinan, jonka mukaan meillä päin lakeuksilla on myös yksi vasemmistopuolue: kokoomus.

Kansanedustaja Kontula tekisi viisaasti, kun pidättäytyisi päivittelemästä asioista, joista ei mitään tiedä.

Vastenmielisiä ovat nykypäivän hakaristin kuolaajat ja muut äärioikeistolaisuuden ihailijatkin ja yhtä lailla tietämättömiä historiasta ja siitä, mitä sen kunnioittaminen tarkoittaa.

Suomen äärioikeisto syyllistyi tunnetusti aikanaan laittomuuksiin. Kansainväliset esikuvat kuten Italian fasistit olivat tietysti mahdollisimman syvältä.

Ei nyt enää peloteltaisi mustapaidoilla tai Lapuan Lumiauralla. Juoksuhaudat on luotu jo umpeen.

Fasismin paheksunnasta energiansa ammentava Kontula ei ole aatteensa hurmoksessa antanut anteeksi kommunistinuorten punaisten paitojen repimistä vuonna 1929 Lapualla. Paidat repi isänmaallinen kansanjoukko, joka vaati kommunistien toiminnan lopettamista.

Isä ja poika Matti Laurila ja veljeksistä nuorempi Ilmari Laurila olivat vapaussodan legendoita. Matti Laurila vanhempi ja Ilmari kaatuivat Länkipohjassa maaliskuussa 1918. Matti Laurila nuorempi kunnostautui talvi- ja jatkosodassa.

Ilman lauriloita ja heidän kaltaisiaan kansanedustaja Anna Kontulakin olisi saanut mahdollisesti nauttia punaisesta Suomesta.