Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi saa osansa turvapaikanhakijoista

Euroopan unionin sisäministerien maanantainen päätös 35 000 Välimeren yli Italiaan ja Kreikkaan tulleiden pakolaisten siirroista muihin EU-maihin on aiheuttanut odotettua arvostelua Suomessa. Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini moitti tuoreeltaan päätöstä, joka toki perustui jo aiempaan EU-maiden johtajien tekemään linjaukseen.

On luonnollista ja ymmärrettävää, että Soinin puolue kipuilee pakolaispäätöksen takia. Olivathan pakolaisasiat Kreikan kriisin ohella perussuomalaisten terävimmät syömähampaat kevään eduskuntavaaleissa, joissa puolue menestyi vähintään kohtalaisesti. Yhden kansanedustajapaikan menetystä kun ei sovi vaalitappioksi kutsua. Euroopan alati pahenevasta pakolaisongelmasta on kuitenkin kysymys paljon suuremmista asioista kuin yhden suomalaisen puolueen vaalilupauksista ja sen johtajien takinkäännöistä. Välimeren yli on viime kuukausina tullut epämääräisten ihmissalakuljettajien veneillä ja laivoilla 40 000 ihmistä.

He ovat lähteneet henkensä hädässä pakoon Lähi-idästä ja Afrikan maista. Toki joukossa on seikkailijoita ja kotimaataan parempaa elintasoa hakevia, mutta pääjoukko on paennut sotaa ja hillitöntä väkivaltaa. Suomi on sitoutunut ottamaan vastaan ja sijoittamaan kahdeksisensataa turvapaikanhakijaa. Määrä on ankarasta kritiikistä huolimatta kohtuullinen ja pieni verrattuna Suomeen omin avuin tulleiden turvapaikanhakijoiden määrään.

Alkuvuodesta heitä on saapunut jo 3 300 ihmistä, muun muassa Irakista ja Somaliasta. Vuoden loppuun mennessä turvapaikkaa saattaa hakea Suomesta 7 000 – 8 000 pakolaista.

Tilanne alkaa Euroopan mittakaavassa olla kestämätön. Yksin pohjoisafrikkalaisilla leireillä arvioidaan olevan miljoona pakolaista, joiden tulevaisuudesta ei kenelläkään ole varmaa tietoa, ei edes suunnitelmia ongelman ratkaisemiseksi.

Puheet siitä, että pakolaisia on autettava jo heidän lähtömaissaan, eivät ole asiattomia, mutta mikään apu ei riitä tähän hätään. Lähi-idässä käydään veristä sotaa monella rintamalla eikä vakavasti otettavia rauhanneuvotteluja juuri nyt ole käynnissä. Pakolaisvirta jatkuu ja kiihtyy ainakin niin pitkään, kun alueella taistellaan ja tapetaan myös siviiliväestöä.

Vain pysyvä rauhantila voi tyrehdyttää kansainvaellukset.