Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunki, joka häpeää pop-historiaansa

Irwin Goodman täyttäisi tänään 72 vuotta, ellei taiteilijaelämä olisi vienyt voittoa hänestä.

Hämeenlinnalla on maine kaupunkina, josta moni tuleva suurmies on muuttanut pois tullakseen suurmieheksi.

Meille on jäänyt heistä muistoksi Suomen todennäköisesti suurin kokoelma seiniin kiinnitettyjä laattoja, joissa kerrataan kultakin paikalta puretun kauniin puutalon kuuluisan asukkaan myöhempiä saavutuksia.

Laattoja ei ole annettu kenelle tahansa. Pääpaino on pidetty tieteessä ja niin sanotussa oikeassa kulttuurissa, kuten runoudessa. Julkirenttuna populaarikulttuurin edustajana Irwin ei ole saanut muistolaattaa vanhan kotitalonsa seinään Kaurialassa.

Irwinille on ehdotettu omaa nimikkotietä ja katua tähän kaupunkiin jo ties kuinka monta vuotta sitten. Hanke taisi lopulta kaatua siihen, että sitä ehdotti kaupunginvaltuustossa väärän puolueen edustaja. Kauppakeskuksen nimeen hamppari kelpasi.

Tauno Palo sentään sai oman raittinsa Myllymäen laelta. Se lienee Suomen pienin ja vaatimattomin raitti. Hienon historian omaavan kaupungin kannattaisi jo ihan vakavissaan miettiä, miten myös populaarikulttuurin saralla kunnostautuneita hämeenlinnalaisia voitaisiin kunnioittaa ja muistaa.

On kuin yleisön suosiota edelleen hävettäisiin, eikä julkisia kunnianosoituksia saisi antaa kuin “vakaville” taiteilijoille.

Niinpä Sibelius-vainaata on hyväksikäytetty täällä parin vuoden ajan kuin viimeistä päivää. Viimeistään Sibelius-viemärinkansien kohdalla mentiin yli. Kantolan tapahtumapuistolla on mahdollisuuksia nousta Porin Kirjurinluodon tapaiseksi kaikille tutuksi pop-areenaksi.

Vanhalla teollisuusalueella kadunnimet kertovat alueen historiasta ja saavat sellaisiksi jäädäkin.

Mutta varmasti jostain sieltä samoilta nurkilta löytyisi joku kadunpätkä, jonka voisi nimetä esimerkiksi Hämeenlinnan historian kaikkien aikojen suurimman rock- ja pop-vaikuttajan mukaan.

Arno Carlstedt (1927–2013) oli paitsi elokuvamies ja musiikkikauppias, niin myös mies Ahveniston moottoriradan legendaaristen Giants of rock -konserttien takana. Ilman AC:ta ei Hämeenlinnassa olisi koskaan nähty Motörheadia, Anthraxia tai vaikkapa Suicidal Tendenciesia.

Olisikin tavattoman upeaa toivottaa tulevaisuuden konserttivieraat tervetulleiksi Kantolan tapahtumapuistoon, osoitteeseen Arno Carlstedtin katu 1.