Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heiluta peittoa, pelasta hyvinvointi-Suomi

Paltiarallaa puoli Suomea aikoo ottaa hatkat – jos sinne ylipäätään saapuu – työpaikoiltaan perjantaina.

Maanantaisten tietojen valossa hallituksen leikkauksia vastustaa Helsingin rautatientorilla peräti 100 000 kansalaista.

Muut möllöttävät kotona halusta, pakosta tai ihan vain tekemisen puutteesta, sillä perjantaina ei liiku rahti, julkinen liikenne jämähtää ja lentokoneet jäävät vaille kerosiinia.

Säppiin pannaan myös osa kaupoista, kouluista ja päiväkodeista. Hallituksen leikkauslistan reiluudesta ja osumatarkkuudesta, ay-liikkeen eipäs-ellei-ehkä-sittenkin-yhteiskuntasopimukselle -vatuloinnista ja lakkoilusta voi olla kukin mitä mieltä haluaa.

Varmaa on, ettei vellova vastakkainasettelu auta ketään. Kaikkien pitää nipistää jostain. Joten nipistäkäämme nuoruudestamme. Yhä useampi suomalainen elää venytettyä nuoruutta vailla omaa jälkikasvua pitkälle neljännelle vuosikymmenelle. Moni meistä ei sikiä ikinä. Pohjimmiltaan Oy Suomi AB:n ongelma on varsin yksinkertainen: emme olisi ajautuneet tähän jamaan, jos me hedelmällisessä iässä olevat kansalaiset antaisimme kupeidemme kukkia.

Vuonna 2014 lapsia syntyi Suomessa säälittävät 57 232. Syntyneiden määrä on nyt pienentynyt neljänä vuonna peräkkäin. Moinen vetelyys tai onneton onnistumisprosentti petihommissa ei kuulkaa vetele. Katsoo mitä mittaria tahansa, kertoma on lohduton. Muutaman vuosikymmenen päästä saa yksi työssäkäyvä meikäläinen elättää omien vanhempiensa lisäksi vielä yhtä lapsetonna elämänsä taivaltanutta vierastakin vanhusta.

Tilastokeskuksen mukaan syntyvyyden laskusta puolet selittyy sillä, että yhä harvempi tekee edes sen ensimmäisen tenavan. Syitä voi vain arvailla, ja onhan niitä arvailtukin.

Sikiämisikäiset suomalaiset panttaavat perheenlisäystä toimeentulopelon vuoksi, opintojen venyessä, ikuista hulivilinuoruutta eläessään tai ihan vain nirsouttaan, kun kukaan ei kelpaa. Ottakaamme mallia massilla mitattuna köyhemmistä, mutta rakkauden hedelmillä puntaroituna rikkaammista maailmankolkista. Pariutukaamme, rakastakaamme tuloksellisesti ja täyttäkäämme maa useammalla kuin 1,8 tulevaisuuden veronmaksajalla per pariskunta.