Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanta-Häme kantakoon osansa auttamisessa

Suomeen on viime päivinä saapunut yhä enemmän turvapaikanhakijoita. Toiminnassa olevat vastaanottokeskukset ja hätämajoitusyksiköt ovat täyttyneet äärimmilleen. Se on johtanut nopeisiin käänteisiin, jollainen Forssassakin koettiin viikonvaihteessa.

Tyhjillään olleeseen hotelliin tuotiin ilman suurempia ilmoituksia linja-autolasteittain turvapaikanhakijoita.

Kanta-Häme kantaa muutenkin vastuutaan, ja vähäinen kipuilu rajoittuu onneksi Forssaan. Lammin vastaanottokeskus ja Mainiemen hätämajoitusyksikkö ovat täynnä. Uudet turvanpaikanhakijat tarvitsevat lisätiloja. Siitä ei ole kahta sanaa.

Forssan hätämajoitusyksikkö otettiin käyttöön lopulta yllättävästi, eikä kaupunkikaan tiennyt vielä viikonloppuna, missä mennään.

Maahanmuuttovirasto ja SPR voivat toki näin toimiakin hankalassa tilanteessa, mutta vähän pidemmälle viedyllä avoimella tiedotuksella olisi vältetty turha kritiikki koko toimintaa kohtaan.

Hämeenlinnassa yhteistyö on sujunut kaupungin ja SPR:n välillä alusta asti paremmin. On ehdottomasti kaikkien etu, että päättäjät ovat asiassa johdonmukaisia.

Forssassa avattiin nimenomaan hätämajoitusyksikkö, jonka kaupunginhallitus päätti viikko sitten ottaa vastaan – yhden äänen enemmistöllä.

Pienehkö joukko turvapaikanhakijoita sai tilapäisen katon päänsä päälle hotellissa, joka soveltuu tällaiseen toimintaan erittäin hyvin. Sopimus on voimassa tammikuun loppuun.

Maahanmuuttovirasto ja SPR käytännön toimijana ovat tehneet hyvää työtä. Suomalaisten auttamishalu on herännyt: Kyse on humanitäärisestä avusta ja vastuunkannosta, johon Suomikin on kansainvälisten sopimusten kautta sitoutunut.

Uusia yksiköitä tarvitaan. SPR on rakentanut puitteet vastaanottamiseen. Ne eivät synny tyhjästä. Tekijöille on annettava työrauha vaikeassa tilanteessa. Myös vapaaehtoistyö nousee jälleen kerran arvoonsa.

EU:n sisäministerit käsittelivät pakolaiskriisiä maanantaina, eikä ongelman loppu ole näköpiirissä. Suomen hallitus haki ja sai perjantaina eduskunnan suuren valiokunnan tuen linjalleen, jonka mukaan Suomi hoitaa oman osuutensa.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen linjan taakse tarvitaan tässä yhteisessä asiassa myös kansalaisten laaja tuki.