Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Törmäyskurssilta on käännyttävä pikaisesti

Suomessa on käynnissä vääntö hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta. Asiaa hämärtävät muutamat kuohuttavat yksityiskohdat, joiden vuoksi ammattiyhdistysliike järjestää perjantaisen voimannäyttönsä.

Matalapalkkaiset työntekijät ovat oikealla asialla vastustaessaan epäoikeudenmukaisiksi kokemiaan leikkauksia. Ne ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu.

Lakkoilun laajuus selviää perjantaina. Näkyvimmin on lakossa Auto- ja kuljetustyöläisten AKT, joka pysäyttää kuljetukset.

Perjantai ei ratkaise Suomen ongelmia, vaan voi pikemminkin syventää niitä. Yhteiskunnallinen ilmapiiri on tulehtunut jopa hämmästyttävän nopeasti Juha Sipilän (kesk.) hallituksen esiteltyä työehtoja kiristävät pakkolakisuunnitelmansa.

Kysymys on sopimusyhteiskunnan ja uudistuksia nopeasti huutavan uuden poliittisen kulttuurin yhteentörmäyksestä. Pääministeri Juha Sipilä edustaa jälkimmäistä.

Kaikkien suomalaisten etu olisi, että raunioiden keskeltä löytyisi vielä sopimisen kulttuuri, jossa ay-liikkeeltä löytyisi pikaisesti myös omia ehdotuksia, eikä vain jyrkkiä ei-vastauksia.

Asiallisia menettelytapoja voidaan edellyttää hallitukselta, mutta pitää ay-liikkeenkin taipua yhteistyöhön. Monille suomalaisille lakkoilu ja mielenosoitukset ovat juuri nyt perin juurin vieraita asioita. Vähintäänkin spontaaneja vastareaktioita on tulossa, mikä kertoo myös tavallisten suomalaisten ajautumisesta eri leireihin juuri silloin, kun tavoitteiden pitäisi olla yhteisiä.

Mielenilmausten osoite on täysin väärä. Lakkoilusta kärsii tavallisten hämmentyneiden kansalaisten lisäksi lähinnä Suomen kilpailukyky, nimenomaan se, jota kaikkien pitäisi olla edistämässä. Työnantajia ja työllisyyttä pitää tukea, ei suinkaan rokottaa.

Lakko on vaikuttamisen keinona valmiiksi vanhentunut. Lisäksi tällä kertaa on kysymys puhtaasti poliittisesta lakkoilusta.

Vasemmiston kannatus on alamaissa, eikä se voi olla näkymättä ay-liikkeen vaikutusvallassa. Onko mielenilmausten lopullisena tarkoituksena ajaa Juha Sipilän hallitus umpikujaan ja maa uusiin vaaleihin? Se olisi vain tapa siirtää taas laskun maksamista.