Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Romahtaako kaikki vasta huomenna?

Olen pettynyt. Ei sitä sitten tullutkaan, ennustettua vuoden 2015 suurta talousromahdusta lokakuun ensimmäisenä, nimipäivänäni. Sehän oli jo eilen. Pitäisihän siitä olla jo tieto meilläkin, jos niin olisi käynyt. Pitäisihän.

Vuoden 1929 lokakuun suuri pörssiromahdus Yhdysvalloissa kuitattiin Hämeen Sanomissakin aluksi huumorilla.

Mikäli tietoomme on saatettu, kerrotaan lehtemme yleensä luotettavina pitämiin lähteisiin viitaten useiden pankkiirien hyppineen alas New Yorkin pilvenpiirtäjistä.

Mikä on noista ajoista muuttunut? – Ei niin mikään. Lukekaa siis tarkasti pienet uutiset. Niissä piilee totuus.

Olisiko se uusi suuri romahdus edes minkään maailman ihme? Kaikilla kulttuureilla, sivilisaatioilla ja talousjärjestelmillä on ollut loppunsa, niin on myös oleva. Talousneroksi mainittu amerikkalainen Martin Armstrong on osannut ennustaa Ylen Docventuresin The Forecaster -dokumentin (Yle TV2 30.9.) mukaan hämmästyttävästi talouskehitystä. Venäjän talouskriisin hän ennusti päivälleen. Armstrong on laskenut, että talousvyöry alkaa Euroopasta, tai siis alkoi, eilen. Lopun ajan ennusteet ovat aina yhtä kiehtovia, samoin salaliittoteoriat ja uskomukset, joiden mukaan Graalin malja , Viisasten kivi tai talouden kaiken teoria ennustaa jopa sodatkin. Tyypillistä on, että ennusmerkit huomataan vasta jälkeenpäin: olisihan meidän pitänyt huomata ne!

Miten häilyvän sumuinen onkaan totuuden, hulluuden, vainoharhaisuuden ja ahneen valehtelun raja.

Taitava ennustaja on silmänkääntäjä, hän osaa yhdistää jo tapahtunutta, manipuloida ja ennakoida, mihin kaikki voisi johtaa.

Meillä on vahva taipumus nähdä tapahtumat siinä valossa kuin ne toteuttaisivat jotakin suurta suunnitelmaa. Me haluamme, että ennuste toteutuu. Kuka tietää, miten paljon ennusteet ohjaavat ihmistoimintaa. Tietenkin ne ohjaavat! Kuka oli silloin oikeassa? – Sekä me että ennustaja. Martin Armstrong on sentään uskottavan tuntuinen. Ihan yhtä vakuuttavina en pitäisi näitä lapsenkasvoisia maitopartoja, johtavia analyytikkoja , joita vakavasti otettaviin talousuutisiin on meillä tapana jatkuvasti haastatella. Eiväthän nuo ressukat osaa kravattiakaan solmia, kun vauvanvaipat on vasta otettu pois housuista. Sitten ollaan äänenmurroksen tehdessä vasta lähtöään kertomassa, miten maailma makaa.