Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lomarahasekoilussa vauhtisokeuden makua

Juha Sipilän (kesk.) hallitus ajaa Suomen kilpailukykyä ylös kahden rintaman taktiikalla: lainsäädäntötyön lisäksi asialle on valjastettu työmarkkinajärjestöt.

Tavoite on selvillä, ja vauhtiakin on vähintään riittävästi, mutta keinot ovat hakusessa.

Naisvaltaiselle hoitoalalle korvansa herkistänyt Sipilä päätti, että vuoro- ja sunnuntailisien leikkauksista luovutaan ja niiden asemesta leikataankin lomarahoja. Siitähän riemu repesi , ja pilkkakirveet ehtivät heilua, kun lomarahasta näytti tulevan lakisääteinen oikeus kaikille, siis myös sellaisille työntekijöille, jotka eivät ole sitä koskaan saaneetkaan.

Suomen Yrittäjien arvion mukaan lomarahaa ei makseta arviolta 150 000 palkansaajalle. Toivottavasti he eivät ehtineet nuolaista, koska se oli ennenaikaista.

Keskiviikkona hallituksen eduskunnan tiedonantokeskustelussa Sipilä veti tulkinnan takaisin, eli käänsi, jos ei takkiaan, niin ainakin kelkkansa.

Sipilän mukaan työehtosopimusten ulkopuolella olevissa yrityksissä voidaan sopia lomarahasta kuten tähänkin asti. Yrittäjille ilmoitus tiesi helpotuksen huokausta. Moni yrittäjä oli ehtinyt jo laskeskella, miten iso lasku lomarahapakosta koituisi. Jo peruslähtökohdankin olisi pitänyt soittaa hälytyskelloa. Jos tarkoitus on vähentää työnantajien kustannuksia ja laskea työllistämisen kynnystä, ei niitä tietenkään pidä hölmöläisten tavoin ehdoin tahdoin lisätä.

Oman hämmennyksensä toi ilmeisen yleinen tietämättömyys siitä, missä määrin lomarahoista sovitaan työehtosopimuksissa, ja minkä verran hallitus voi olla hämmentämässä soppaa lainsäädäntöteitse.

Tähän asti työlainsäädännöllä on määritelty vähimmäistaso, ja sitä paremmista ehdoista, kuten lomarahoista voidaan sopia työmarkkinajärjestöjen kesken tai työnantajan ja työntekijän välillä.

Kun rajanveto on vaikeaa työoikeuden asiantuntijoillekin, niin ei ole ihme, että tavalliset palkansaajat ja muut kansalaiset ovat hämmentyneitä.

Lomarahasekoilu ei anna hyvää kuvaa hallituksen kyvystä hahmottaa nopeaan tahtiin tekemiensä päätösten kaikkia vaikutuksia.

SDP:n kansanedustajista muiden muassa Lauri Ihalainen ja Eero Heinäluoma ovat arvostelleet hallitusta hätäilystä, eikä turhaan.