Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työttömiä ja avoimia työpaikkoja lisää

Joku asia mättää pahasti Suomessa, kun työttömyys ja avoimet työpaikat lisääntyvät samassa tahdissa.

Työttömiä on lähes 400 000 ja avoimia työpaikkoja 70 000!

Miksi ihmeessä avoimet työpaikat eivät kelpaa suomalaisille?

On helppo vetää mutkat suoriksi ja väittää, että hyvä työttömyys- ja sosiaaliturva passivoivat.

Siitäkin on yksittäistapauksissa varmasti kyse. Ennen kaikkea kyse on kuitenkin rakenteellisesta ongelmasta, hyvin monimutkaisesta sellaisesta.

Työttömiä on eniten Itä- ja Pohjois-Suomessa, joissa taas on vähiten avoimia työpaikkoja.

Miksei sitten muuteta työn perässä sinne, missä työtä olisi?

Kun on se rintamamiestalo taipaleiden takana. Sitä ei saa myytyä ja jos saakin, niin sen hinnalla ei Helsingistä voi ostaa edes yksiötä. Torppa selkosilla ja vuokra-asunnon pitäminen ruuhka-Suomessa ei vetele taloudellisesti.

Suomeen on monta kertaa ehdotettu Tanskan mallia eli alhaista irtisanomissuojaa, korkeaa mutta lyhyttä työttömyysturvaa. Siellä mallista on saatu hyviä tuloksia.

Tanska ei ole Suomi. Siellä vuokralla asuminen on paljon meitä yleisempää, välimatkat ovat pieniä, samoin kuin asuinpaikkojen kustannuserot.

Jos nyt syyllisiä tilanteeseen halutaan, niin voi moittia vaikkapa edesmennyttä Veikko Vennamoa, joka sotien jälkeen hoiti karjalaisten evakkojen asuttamista. Kymmenet tuhannet saivat muutaman hehtaarin maata, ja talkoilla nousi oma mökki. Viljelyksellä, karjanhoidolla ja metsätöillä hankittiin elanto.

Suomi on kaupungistunut ja kaupungistuu yhä. Uudet työpaikat syntyvät yliopistokaupunkeihin tai niiden läheisyyteen.

Juuri näillä alueilla on pula palvelualan työntekijöistä. Ne taas ovat suhteellisen heikosti palkattuja suurten kaupunkiemme kustannustasoon nähden.

Eikä tässä vielä kaikki. Suomessa syntyy yhä lukematon määrä tilanteita, joissa työn vastaanottamisesta ei hyödy taloudellisesti. Näin siksi , että työstä hankittu tulo vähentää 300 euron suojaosan jälkeen tukia lähes samassa suhteessa kuin tulo kasvaa.

Pätkätyön vastaanottaminen taas katkaisee korvausten maksamisen. Uuden saamiseen voi mennä kuukausi, jopa kaksi.

Olisikohan aika sovittaa etuuksien maksaminen ja palkkatulo työntekoon kannustavaksi ja keksiä malli työn perässä muuttaville?