Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katseet kohdistuvat nyt Kevan hallitukseen

Poliittisten virkanimitysten ja puolueläänitysten vastustajat saivat tukea argumenteilleen torstaina, kun kunta-alan henkilöstön eläkeasioista vastaava Keva joutuu jälleen vaihtamaan toimitusjohtajaa.

Keskustataustainen Jukka Männistö erosi, tai oikeammin sai potkut, luottamuspulan takia. Vain reilun vuoden Kevan toimitusjohtajana toiminut Männistö kuittaa puolen vuoden palkan sekä samankokoisen erorahan, mitkä yhteensä tekevät lähes 300 000 euroa.

Männistön eroraha on mitätön summa yli 41 miljardin eläkevaroja hallinnoivalle Kevalle. Paljon merkittävämpi asia on, mitä Kevan hallitus oikeastaan haluaa ja miten se toimitusjohtajaa ohjeistaa ja valvoo. Männistön edeltäjä Merja Ailus joutui eroamaan asunto- ja autoetuihin liittyneen kohun vuoksi vuonna 2013. Ailuksen edeltäjä Markku Kauppinen jätti puolestaan tehtävänsä vaalirahakohun jälkimainingeissa vuonna 2009. Myös Ailus ja Kauppinen tunnettiin keskustalaisina.

Kevan hallituksen puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen totesi (HäSa 2.10), että Männistön taustalta ei löydy väärinkäytöksiä, mutta hänen johtamistapaansa ja toimintaansa liittyi seikkoja, jotka johtivat luottamuspulaan.

1,3 miljoonan julkisen sektorin työntekijän ja eläkkeensaajan työeläkepalveluista huolehtivalta Kevalta voi hyvällä syyllä odottaa avoimempaa tiedotusta. Etenkin, kun julkisuudessa olleiden tietojen mukaan (HS 2.10.) Männistö toteutti Kevan organisaatiouudistuksen, mylläsi johtajistoa ja loi laitokseen tiukan hallintokulttuurin, mitä Kevan hallitus oli nimenomaan edellyttänytkin. Henkilöstön ja keskijohdon vuosibonuksiin puuttuminen on huono tekosyy luottamuspulalle, mikäli Kevan hallitus on toimitusjohtajalta tätä edellyttänyt. Tällaiset julkiset, nimettömiin haastatteluihin perustuvat spekulaatiot Keva välttäisi avaamalla enemmän Männistön irtisanomisen syitä.

Jatkossa mielenkiintoista on, millainen hakuprosessi Kevan uuden toimitusjohtajan etsinnässä tehdään. Viime prosessissa käytettyjä arviointikierroksia ja soveltuvuustestejä lienee ainakin syytä välttää.

Realismia on silti todeta, ettei tietyn puolueen jäsenkirjasta ole haittakaan toimitusjohtajakandidaateille. Se, saako Keva sopivan, pätevän vai mikromanagerin, riippuu Kevan hallituksesta.