Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikki haluavat säilyttää keskussairaalan

Kanta-Hämeessä tuli taas hetki pohtia, mitä maakunnassa oikeastaan tulevaisuudelta halutaan.

Keskussairaalaa ylläpitävä sairaanhoitopiiri on piakkoin vailla johtajaa, kun virassa reilut kaksi vuotta toiminut Jouko Isolauri päätti vastata keskieurooppalaisen sairaalaketjun työtarjoukseen myöntävästi.

Tiettävästi mies harkitsi tarjousta pitkään ennen lupautumistaan.

Hänet palkattiin aikoinaan Jyväskylästä kehittämään ja tehostamaan jämähtäneen sairaanhoitopiirin toimintoja ja hallintoa. Sen hän on myös tehnyt.

Muutosvastaisuutta on esiintynyt niin kuin aina. Se tuskin tuli yllätyksenä.

Sote-ratkaisu vaikuttaa voimakkaasti keskussairaalan tulevaisuuteen. Kanta-Hämeen kunnat ovat päässeet yksimielisyyteen siitä, että maakunnan kokoinen itsehallintoalue on paras.

Hallitus puuhaa tuleville sote-alueille myös monia muita tehtäviä ja suoria vaaleja eli niistä tulee itsehallintoalueita.

Niiden vähimmäiskooksi on kaavailtu 200 000 asukasta. Kanta-Häme jää hieman alle, mutta niin jää moni muukin maakunta.

Hallitus on linjannut itsehallintoalueiden enimmäismääräksi 19. Se on nykyisten maakuntien määrä. Asiantuntijat puhuvat kuitenkin 9–12 itsehallintoalueesta.

Taas on ajauduttu vanhaan laatikkoleikkiin, jota harrastettiin laajasti edellisellä vaalikaudella kunta- ja sote-uudistusten yritelmissä. Sen sijaan, että pohditaan sisältöjä, mietitään mihin raja vedetään.

Onneksi Kanta-Hämeen Sote III -työssä paneudutaan myös sisältöön. Toivottavasti sillä on merkitystä, kun päätöksiä tehdään.

Paljon vakuuttavampaa tosin olisi, jos kaikilla kaupunkiseuduilla olisi yhteiset sosiaali- ja terveyspalvelut Forssan tapaan.

Hämeenlinnan seudulla siinä ei ole onnistuttu. Myös Riihimäellä tilanne on avoin kuntaliitoksen kariuduttua. Kuntien soisi tekevän sujuvaa yhteistyötä myös terveyskeskuksissa eli perusterveydenhuollossa. Se antaisi hyvän pohjan rajoja madaltavalle yhteistyölle erikoissairaanhoidon suuntaan.

Kaikkien intressissä lienee, että keskussairaala pystyy tulevaisuudessakin palvelemaan mahdollisimman tehokkaasti.

Toisaalta joitakin erikoissairaanhoidon palveluita tulee olla tarjolla myös terveyskeskuksissa.