Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Roskasodan arkipäivää

Satunnainen kurkistus jätteiden ekopisteeseen hämmentää. Lasinkeräyksessä sillipurkkien ja viinipullojen seassa pilkottaa korvattomia kahvikuppeja.

Metallinkeräyksessä on kurkkupurkkien seurana tuhtia romurautaa. Sekajätelaatikkoon on humautettu lasten matkasänky, emaliämpäri ja kahtia kajahtanut posliininen seinäkello. Vilkaisu paperinkeräyspisteen uumeniin kertoo jossakin talossa hyllyjen tyhjentyneen kirjavalioista.

Tasaisin väliajoin hämmästyttää roskien lajittelun vaikeus. Taistelu jatkuu ihan tässä jokapäiväisessä roskasodassa, vaikka ensi vuonna eri puolilla maata odotellaan lisää muovinkeräyslaatikoitakin. Keräysmetalliksi lasketaan tölkit ja purkit, paistinpannut, kattilat, alumiinifolio ja esimerkiksi viilipurkin kannet.

Varsinainen rautaromu ei siis metallinkeräykseen kuulu. Romun kierrättämiseen on omat tiensä.

Purkkeja ja purkkien kansia eksyy kyllä meidänkin huushollissa aika tavalla sekajätteeseen. Sekajätepussin suu avautuu helpommin kuin kierrätyslaatikon kansi.

Keräyslasiksi kelpaavat lasipurkit ja -pullot, ei keittiökeramiikka. Purkeista ja puteleista täytyy poistaa metalliset renkaat ja korkit. Ja ne taas voi heittää keräysmetallin joukkoon. Paperinkeräykseen vo i nakata kaiken postilaatikkoon putoavan paperitavaran. Pehmeäkantisen pokkarin voi kierrättää paperina, mutta ei kovakantista opusta. Ikävä kyllä, kirjavalioita ei halua kirjaston kirjakierrätyskään.

Painetun sanan paikka voi siis oikeaoppisesti olla sekajätteessä. Vaikka kuinka sydäntä raastaisi.

Keräyskartonkia ovat maitotölkit, munakennot ja jauhopussit. Nestepakkaukset täytyy huuhtoa ja valuttaa kuiviksi ennen kierrätystä. Puuronloput ja kahvinporot tunnistaa helposti biojätteeksi, joka monessa taloudessa päätyy omaan kotikompostiin. Biojätteen erottelu on lajittelun perustyötä. Ja niin helppoa, että jo päiväkotien pikkaraiset tietävät mihin astiaan syömättä jäänyt makkaranpala pudotetaan.

Syksyn lehdet voin onneksi kompostoida oman pihan nurkassa ja risut huristaa hakkeeksi. Jäteasemalle vietynä haravointijätekin on maksullista roskaa. Entäs se muovi sitten? Kierrätyskelpoisuus putoaa heti, jos muovissa on ruoka- tai pesuainejäämiä. Pitäisiköhän jo harjoitella saippuapullojen pesua?