Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiedustelu oikealle tasolle lainsäädäntöä myöten

Presidentti Sauli Niinistö sai yhdellä kommentillaan vauhtia suomalaisen tiedustelutoiminnan kehittämiseen. Niinistö totesi YK-vierailunsa yhteydessä, ettei Suomen tiedustelua voi verrata mihinkään länsimaahan.

Kansainvälistä vertailua tärkeämpää on arvioida, millaisia paineita tiedustelun kehittämiseen käytännössä kohdistuu.

Kenellekään ei ole jäänyt epäselväksi, että kansallinen turvallisuus ja sitä kautta kansalaisten turvallisuus ovat erilaisten uhkien ympäröimiä. Kansainvälinen tilanne on kiristynyt, ja ulkoa masinoitu tiedustelu on eri muodoissaan arkipäivää kaikilla tasoilla. Perinteinen vakoilu on vaihtunut verkkotiedusteluun, digitalisaatio etenee ja kyberrikollisuus on uusin uhka. Verkoissa vilisee monenlaisia urkkijoita. Siviili- ja sotilastiedustelu kulkevat myös osittain käsi kädessä, kun verkoissa häärätään. Pitkälle ei tarvitse mennä, kun astutaan kansalaisoikeuksien ja yksityisyyden varpaille. Tiedustelulainsäädäntöä muuttava hallitus on siksi tekemisissä poikkeuksellisen monimutkaisen vyyhden kanssa.

Kuvaavaa on, että lainsäädäntöhanke pakottaa kolme ministeriötä yhtä aikaa töihin.

Puolustusministeriö vahtaa sotilastiedustelua ja sisäministeriö siviilitiedustelua eli sitä, kuinka pitkälle yksityisiin tietoverkkoihin ja kansalaisten oikeuksiin voidaan tunkeutua. Oikeusministeriötä puolestaan tarvitaan syynäämään perustuslaillisia kysymyksiä, joita tähän souviin kohdistuu.

Lopputulos on pitkän tien päässä. Sotilastiedustelua voidaan edistää nopeimmin, parhaassa tapauksessa vaalikauden aikana. Muilta osin mennään pitemmän kaavan mukaan. Itse asia on vakava. On miltei anteeksiantamatonta, että tiedustelu on näin huonolla tolalla. Suomi ei ole tässäkään lintukoto, kun ihannoidussa vapaassa verkkomaailmassa on tänä päivänä kaikki mahdollista. Tiedusteluun on satsattava, haluttiin sitä tai ei, ja tekijöille on taattava ajanmukaiset välineet. Lainsäädäntö on saatava pikimmiten ajan tasalle.

Verkkotiedustelu tuo koko problematiikan tavallisen kansalaisen iholle. Avataanko viestintäsalaisuutta ja voidaanko sähköposteja valvoa? Tiedustelun kehittämisessä edetään aroille alueille, mutta mielikuvitus ei saa lentää liian pitkälle. Oikeat rajat löytyvät tähänkin ilman, että yksilön oikeuksia poljetaan.