Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kovan onnen joutsenet

Joutsenet ovat jälleen viime päivinä joutuneet kokemaan kovia eri puolilla Suomea. Tällä kerralla ei kuitenkaan ole kyse Aulangon Ainosta, joka yksinään odottaa talven tuloa Joutsenlammella.

KATISKOSKELLA ulkoillut lintujen ystävä löysi viime viikolla lankoihin törmänneen kuolleen joutsenen. Lintu oli sotkeentunut siimoihin nokastaan ja siivistään, eikä ilmeisesti sen vuoksi pystynyt lentämään kunnolla.

Vastaavanlaisia tapauksia tulee ilmi tuon tuostakin. Kaikenlaiset rannoille hylätyt muoviroskat ja etenkin juuri siimat ovat viheliäisiä surmanloukkuja, jotka saattavat aiheuttaa tuskallisen kuoleman linnuille ja monille muillekin eläimille. Järkyttäviä kuvia näistä uhreista on netissä yllin kyllin.

Luontoon jätetyt siimat ovat kaiken lisäksi lähes ikuinen ongelma, sillä erään arvion mukaan niiden lahoaminen saattaa kestää jopa 600 vuotta. Jokaisen vastuullisen kalastajan pitäisikin ehdottomasti huolehtia siitä, ettei luontoon hylätä näin tuhoisia ansoja.

JOUTSENIA on myös ammuskeltu viime päivinä ainakin kahdella paikkakunnalla. Tuorein tapaus sattui viikonloppuna Kiuruvedellä Pohjois-Savossa, jossa ammuttiin kohti pellolla lepääviä joutsenia. Ilmeisesti ainakin yksi lintu haavoittui laukauksista.

Poliisi on onneksi saanut kiinni kolme paikkakuntalaista miestä, joita nyt epäillään luonnonsuojelurikoksesta. Siitä voi olla seurauksena sakkoa tai jopa kaksi vuotta vankeutta. Lisäksi tekijä voi joutua korvaamaan valtiolle rauhoitetun joutsenen arvon, joka on tällä hetkellä 2018 euroa.

VIELÄ HUONOMMIN on mahdollisesti käynyt Kiteellä Pohjois-Karjalassa. Sikäläiset ranta-asukkaat kuulivat pari viikkoa sitten useita laukauksia, ja sen jälkeen kahden ihmisen nähtiin vetävän joutsenia veneeseen. Asukkaiden mukaan kahdesta joutsenperheestä on nyt kateissa kaikkiaan kymmenen lintua, vain kolme poikasta jäi jäljelle.

Mikäli asukkaiden havainnot pitävät paikkansa, on kyseessä harvinaisen törkeä teko. Pahinta on, ettei tekijöistä ole tarkkoja tuntomerkkejä, eikä kiinnijääminen siten ole kovin todennäköistä.

YKSI TAPAUS sentään päättyi onnellisesti. Ilmeisesti Latviassa kuvatulla nettivideolla nähdään kaksi kyhmyjoutsenta, jotka ovat reviiritappelussa sotkeentuneet siivistään ja kauloistaan tiukasti kiinni toisiinsa.

Täysin uupuneet linnut räpiköivät yhtenä pakettina kohti rannalle tullutta ihmistä, joka varovasti avaa solmut ja lopulta vapauttaa riitapukarit toisistaan.

Kerrassaan erikoinen video on katsottu jo useita miljoonia kertoja. Eikä ihme.