Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pakolaisista tuli poliittinen painajainen

Perussuomalaisten puheenjohtajalla Timo Soinilla oli eduskuntavaalien jälkeen vain yksi vaihtoehto: meno keskustan Juha Sipilän hallitukseen. Pako oppositioon ei enää tullut kysymykseen.

Useat hallitusohjelman sisältämät leikkaukset ovat Soinin joukoille kipeitä ja ristiriidassa vaalilupausten kanssa.

Perussuomalaisten poliittinen painajainen on kuitenkin vasta alkamassa. Turvapaikanhakijoiden tulva Lähi-idästä on yltämässä mittasuhteisiin, joita kukaan ei ole osannut ennakoida.

Sisäministeriön viime viikon lopun arvio yltää jo kriittiselle rajalle: 50 000 turvapaikanhakijaa kuluvan vuoden aikana on tavattoman iso joukko Suomen kantokykyyn nähden.

EUROOPAN PAKOLAISKRIISI koskee mitä syvimmin myös Suomea. Se on nyt korkea aika huomata kaikkien poliittisten päättäjien.

Perussuomalaisista osa on hyvää vauhtia lipeämässä hallitusvastuusta, kun tilanteen kriittisyys ja vastuunkannon raskaus ovat käymässä toteen. Puolueessa on vaadittu laajaa yhteiskokousta päättämään, voiko se jatkaa hallituksessa.

Perussuomalaisten mahdollinen kriisikokous ei pysty ratkaisemaan Suomen pakolaisongelmaa, vaan korkeintaan panee yhden ison puolueen pään pensaaseen sen edessä.

Ei tarvita vähääkään vastuunpakoilua, vaan yhtenäisyyttä ja viisaita poliittisia päätöksiä. Kansalaisten kahtiajako ja tilanteen kärjistyminen on pystyttävä kaikin tavoin estämään.

Jos pakolaiskriittisimmät perussuomalaiset haluavat maahanmuuttopolitiikkaan tiukennuksia, heidänkin pitää ymmärtää, että niiden aikaansaamiseksi kannattaa olla mukana hallituksessa. Ei riitä, että puolue on vallassa, valtaa on osattava myös käyttää.

Perussuomalaiset on hallituspuolueena sitoutunut tiettyihin yhteisiin pelisääntöihin.

TIMO SOINI on pystynyt ensimmäisen varapuheenjohtajansa, puolustusministeri Jussi Niinistön tuella säilyttämään ainakin vaikutelman puolueensa yhtenäisyydestä. Myös puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho on asialinjalla.

Seuraaviin eduskuntavaaleihin on aikaa. Nyt ei ole kysymys perussuomalaisten kannatuksesta. Puolueen ei tarvitse kosiskella ketään. Puolueen äänestäjätkin ymmärtävät, että olosuhteet muuttuvat, ja poliittisia päätöksiä pitää kyetä tekemään niiden mukaisesti.