Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitusvastuu painaa, ei pelkästään pakkolait

Puolueiden kannatusmittaukset ovat harvoin osoittaneet yhtä rajuja muutoksia kuin Ylen torstaina julkistama kysely. Perussuomalaisten kannatus romahti yli neljä prosenttiyksikköä ja puolue putosi viidenneksi. Jopa vihreät pyyhkäisi ohi.

Gallupeja tulee ja menee, mutta tuoreinta mittausta ei sivuuteta olankohautuksella. Perussuomalaiset maksaa tällä hetkellä kovaa hintaa raskaasta hallitusvastuusta eli käytännössä puolueen vaaliohjelman sekä hallitusohjelman välisistä ristiriidoista. Esimerkiksi Kreikan piikki kiinni -uholla vuosia ratsastanut puolue on joutunut hallituksessa nielemään Kreikka-paketin ja seisomaan työelämän pakkolakiesitysten takana samaan aikaan kun maahanmuuttokriisi yllätti päättäjät lähes täydellisesti.

Ei siis ole suuri ihme, mikäli perussuomalaisia äänestänyt tuntee pettymystä.

Toisaalta perussuomalaisten lyhyt hallituskausi on sujunut hallituskumppaneiden silmissä vähintään kohtuullisesti. Ennakko-odotuksissa oli kuitenkin epävarmuutta siitä, miten puolue hallituksessa toimii.

Hallitus on yrittänyt rivakkaan tahtiin ja välillä jopa hutkien tehdä päätöksiä, joilla Suomen talous voisi kääntyä tulevaisuudessa parempaan suuntaan.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tietää, että lopputulos on tärkeä, ei niinkään koreografia. Silti Ylen kannatusmittaus aiheuttaa varmasti värinää puoluetoimistolla. Ja jos romahdus jatkuu, enteilee se eripuraa myös kolmen puolueen hallitustyöskentelyyn. Ylen kannatusmittauksen suurin voittaja oli SDP, duunarin puolustajana muutoinkin kuin iskulauseissa profiloitunut puolue. Hallituksen kompuroidessa ylityölisien, sunnuntaikorvausten ja lomarahojen leikkaussuossa sosiaalidemokraattien kannatus nousi lähes automaattisesti ja yli kevään vaalituloksen.

On kiinnostavaa nähdä, käykö SDP:lle oppositiossa samoin kuin keskustalle viime vaalikaudella. Keskustan suosiohan nousi lähinnä siksi, ettei puolue osallistunut päätöksentekoon.

Toisaalta sekin on hyvä muistaa, että oppositioasemasta huolimatta sosiaalidemokraatit ovat myös esiintyneet kohtuullisen sovittelevina, kun hallitus on tuskaillut yhteiskuntasopimuksensa kanssa. Esimerkiksi Lauri Ihalainen (sd.) on saattanut toiminnallaan lisätä SDP:n kannatusta huomattavasti.