Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pettyneille persuille löytyy ottajia

Sähköpostiini putkahti tällä viikolla viesti, jossa Itsenäisyyspuolue (IPU) toivotti pettyneet persut tervetulleiksi puolueeseen.

Puoluesihteeri Niko Aleksanteri Kaukon allekirjoittamassa postissa muistutettiin, että kaikille persuille, jotka vastustavat EU:ta ja kannattavat itsenäistä Suomea löytyy paikka muualtakin kuin kadulta.

Liekö vain sattumaa, että jo postin saapumista seuraavana päivänä Yle julkaisi gallup-luvut, joiden mukaan Perussuomalaisten kannatus oli romahtanut. Olen nähtävästi ammattini vuoksi päätynyt pyytämättä ja yllätyksenä IPUn postituslistalle.

En olekaan voinut olla huomaamatta, miten EU:sta eroamista, omaa valuuttaa ja sotilaallista liittoutumattomuutta ajavan puolueen keulakuva Antti Pesonen on sinnikkäästi ottanut kantaa milloin mihinkin ajankohtaiseen asiaan.

Lausunnot eivät ole ehtyneet, vaikka Pesonen yllättäen loppukesästä jätti sairastumisen vuoksi tehtävänsä. Toistaiseksi ilman puheenjohtajaa jatkavat taustajoukot ovat omaksuneet Pesosen aloittaman tavan.

Jos kannanottojen tiheys olisikin puolueiden kannatuksen mittari, olisi Itsenäisyyspuolue huomattavasti isompi tekijä kuin sen viime eduskuntavaaleissa saama 0,5 prosentin osuus annetuista äänistä antaa ymmärtää. Ajatus persujen ja ipulaisten hengenheimolaisuudesta tai Sebastian Tynkkysen kaltaisten nuorten vihaisten miesten mahdollisesta puolueloikasta ei sinänsä ole lainkaan kummallinen.

Kaukon mukaan IPUsta löytyy ymmärtämystä sille, että “vain kaikkein suoraselkäisimmät ihmiset pystyvät vallan ja rahan houkutuksia vastustamaan ja pitämään näiden kiusausten edessä lupauksensa äänestäjille”.

Puolueohjelmista löytyy yhteneväisyyksiä. EU-asioissa IPU ajaa isoveljeään jyrkempää linjaa, mutta esimerkiksi maahanmuuttoasioissa linja on vähintäänkin pidättyväinen.

Puolueilla on myös yhteistä menneisyyttä. Itsenäisyyspuoleen edeltäjän, 1994 perustetun Vapaan Suomen Liiton ensimmäisenä puheenjohtajana toimi nyt jo edesmennyt historiantutkija Ilkka Hakalehto. Vuonna 2000 hän oli EU-kriittisen kansalaisliikkeen ja Perussuomalaisten yhteinen presidenttiehdokas. Nähtäväksi jää , sataako persujen kipuilu IPUn vai jonkun muun laariin. Poliittisten liikkeiden toiveista huolimatta myös nukkuvien puolue on pettyneille aina houkutteleva vaihtoehto.