Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskustelua pitää ehdottomasti rajoittaa

Mielipidepalstalla kysyttiin, rajoitetaanko maahanmuuttoa koskevaa keskustelua (HäSa 13.10.). Samalla epäiltiin, että Hämeen Sanomat ei julkaisisi “rakentavaa, asiasta oikeutetusti huolissaan olevaa keskustelua”.

Vastaus: ehdottomasti rajoitetaan, koska muuten minä joudun leivättömän pöydän ääreen. Päätoimittajallakin on valvontavastuunsa, mutta minun pääni on vadilla, koska olen mielipidepalstan toimittaja.

Huomasin hiljattain saapuneissa tekstareissamme TOLPPAKIRJAIMILLA kirjoitetun kehotuksen rikokseen. Huh. Kylmäsi, mutta vain vähän. Vastaavat vakavat vihaviestit välitetään poliisin rikostorjuntaan. Epäily, jonka mukaan asiallista maahanmuuttokritiikkiä ei päästetä lehteen, on turha. Miksi ihmeessä ei päästettäisi? Ketä se palvelisi?

Asioita sekoitetaan, eikä aina tahattomasti. Tietoa on ja mielipiteenvaihtoa, mutta asioita ei vaivauduta aidosti ja avoimesti seuraamaan. Ei edes haluta tietää, saati ymmärtää.

Monta kertaa jo esitettyjä kysymyksiä kysytään uudelleen ja uudelleen, kuten nuorten miesten osuutta turvapaikanhakijoiden joukossa. Sen ihmettely ei ole enää uusi keskustelunavaus. Eduskunta keskusteli keskiviikkona rasismista. Päättäjillä on yhteinen ja selkeä näkemys asiasta. Se on erittäin lohdullista.

SDP:n kansanedustaja Nasima Razmyar puhui vastaansanomattomasti. Hänen kaltaisiaan urhoollisia tarvitaan nyt Suomessa. Ei ole väliä, mistä maasta he ovat lähtöisin. Hokemaksi on jo muodostunut, että nyt ei sitten saisi muka keskustella kriittisesti. Pitää olla juuri päinvastoin: Suomalaisten ja hämäläisten pitää nyt jakaa huolensa ja ilmaista ne. Ihmisten tunnoilla on oikeasti väliä.

Väitetään jopa, että tavallisetkin ihmiset leimataan rasisteiksi. Huoli pois: ei kukaan ole leimannut. Ajatus saattaa syntyä myös leimatuiksi itsensä tuntevien omassa päässä. Kenelläpä ei toisinaan olisi epäilys omista ajatuksista? Minulla ainakin on. Ei se välttämättä aina ole edes ihan kuolemanvakavaa. Rintamalinjoja on mieletöntä vetää sen mukaan, kuka vastustaa rasismia ja kuka ei. Rasismi on yhteiskunnallinen ilmiö, ei mikään mielipide. Tavallisten suomalaisten pelot, epäluulot tai edes ennakkoluulot eivät sitä ole.

Lammin polttopullo rikkoi ikkunaan räsähtäessään rajan. Tällaista ei meillä sallita, ei Hämeessä eikä Suomessa. Se ei ole mielipidekysymys. Se on suomalainen perusarvo.