Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kukaan ei taaskaan silitä Sipilän hallituksen päätä

Hallituksen päätös uudesta leikkauskohteesta ei enää yllättänyt ketään. Työttömyysturvaan kajotaan ja hallitus löi tällä viikolla pöytään yksityiskohdat, miten järjestelmää muutetaan ja 200 miljoonan euron säästöjä tavoitellaan.

Ansiosidonnainen työttömyysturva lyhenee sadalla päivällä edellyttäen, että eduskunta sen hyväksyy. Miksi ei hyväksyisi, kun hallituspuolueilla on tukeva enemmistö. Ansioturva putoaa 400 tai 300 päivään työsuhteen pituudesta riippuen.

Porrastus on edelleen paikallaan, sillä pitemmästä työurasta pitää myös palkita. Loogista on sekin, ettei lähellä eläkeikää olevien yli 58-vuotiaiden työttömyysturvasta leikata. Kuusikymppinen työtön ei hevin työllisty nykyisillä työmarkkinoilla.

Työttömyysturvan pituudesta leikataan, mutta taso säilyy ennallaan. Hallituksen päätä ei silitetä kummastakaan. Palkansaajajärjestöt ovat kuin yhdestä suusta tyrmänneet hallituksen esittämän leikkauskohteen. Tukea on tullut työmarkkinoiden ulkopuoleltakin. Leikkauksen ei yksinkertaisesti uskota lisäävän työllisyyttä ja työpaikkoja.

Hallituksen leikkuri ei kelpaa elinkeinoelämällekään, tosin eri näkökulmasta. Kohde on Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan oikea, mutta toimenpiteet riittämättömiä. Työttömyysturvaa olisi pitänyt leikata enemmän, sillä kustannukset ovat kasvamassa muun muassa työttömyysvakuutusmaksujen korotuksen takia.

Paineet ovat hallituspuolueilla. Säästöjä on löydyttävä ja ratkaisuja tehtävä, vaikka niiden vaikutuksista ollaan montaa mieltä. Hallitus on toivottavasti oppinut vaikeuksien keskellä, ettei ratkaisuja tehdä hutaisemalla.

Työttömyysturvan leikkausten todellisia vaikutuksia on tällä hetkellä vaikea ennakoida, sillä monet asiat vaikuttavat kokonaisuuteen. Palkansaajapuolen kritiikki voi hyvinkin osua oikeaan siinä, että sosiaalitoimiston ovi käy enemmän ja toimeentulotuen kustannukset nousevat, jos töitä ei yksinkertaisesti ole tarjolla.

Aika on vaikea leikkauksille, mutta valtiontaloutta on tasapainotettava ja säästöjä haettava. Hallituksen valinnoilla on myös ymmärtäjänsä. Töitä on tilastojen mukaan löytynyt ansiosidonnaisen loppupuolellakin. Leikkuri iskee näillä näkymin vasta vuonna 2017. Tulokset riippuvat siitä, millaisilta työmarkkinoilta töitä silloin haetaan.