Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paikallisen sopimisen edellytyksenä luottamus

Työelämä on muuttunut parissa vuosikymmenessä perusteellisesti. Tuotantoprosessien kehittämisessä tarvitaan yhä enemmän yhteispeliä eri henkilöstöryhmien kesken.

Kerran päätetty ei ole pysyvää kuin hetken.

Jatkuvan työtapojen ja tuotteiden kehittämisen edellytyksenä on henkilöstön ja johdon yhteinen tahtotila siitä, mihin edetään ja miten.

Surullista on, ettei työtapojen muutos ja vuorovaikutuksen lisääntyminen yritysten operatiivisessa toiminnassa ole yltänyt työn tekemisen ehdoista sopimiseen tai hallinnon uudistamiseen.

Paikallisen, yrityskohtaisen sopimisen esteenä ovat luutuneet asenteet.

Tästä antaa hyvän kuvan suhtautuminen selvitysmies Harri Hietalan esitykseen paikallisesta sopimisesta.

Työntekijäpuoli pelkää, että paikallinen sopiminen johtaa yleissitovuuden purkuun ja palkka-aleen.

Työantajapuoli taas kauhistui esityksen kohdasta, jossa työntekijöiden edustajaa ehdotetaan yhtiön hallituksen tai johtoryhmän jäseneksi.

Asenteet kertovat valtavasta luottamuspulasta, joka sokaisee näkemästä paikallisen sopimisen mahdollisuuksia.

Mitä pahaa tai haittaa voi yritykselle olla siinä, että työtekijäpuolesta tehdään vastuullinen yrityksen keskeisiin päätöksiin?

Saksassa saatiin tuottavuus reippaaseen nousuun, kun työntekijöiden asemaa yhtiöiden päättävissä elimissä vahvistettiin. Palkat joustivat ensin alaspäin, nyttemmin ne menevät ylöspäin, kun yritysten voitot kasvavat.

Saksassa joustavat palkat, meillä vain työvoiman määrä. Se ei ole järkevää kummastakaan näkövinkkelistä.

Paikallisen sopimisen onnistuminen edellyttää luottamuksesta syntyvää yhteistä tahtotilaa ja näkemystä yhteisestä edusta.

Yhteinen etu on yrityksen menestys. Siitä syntyy palkanmaksuvaraa ja kasvupotentiaalia, joka mahdollistaa uusien työpaikkojen syntyminen.

Nyt ay-liike haluaa vahvistaa luottamusmiehen asemaa ja korostaa tasavertaisia neuvotteluedellytyksiä työnantajan kanssa. Työnantajapuoli taas haluaa sanella päättävien elintensä kokoonpanon.

Jos näistä lähtökohdista edetään paikallisen sopimiseen, tietää se vain eduista riitelyn siirtymistä työpaikoille.