Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harva muistaa olevansa rikas

Hämeen Sanomat tarjoili (19.10.) lohdullisia uutisia rahan perässä juokseville uraohjuksille. Rikkain prosentti maailman aikuisista omistaa nyt puolet kaikesta varallisuudesta, ja tähän seuraan pääsee Credit Suissen mukaan jo 666 000 euron omaisuudella.

Periaatteessa siis jokaisella terveellä suomalaisnuorella on mahdollisuus päästä tähän harvalukuiseen eliittiporukkaan. Prosenttiin voi päästä lahjakkuudella, perimällä, tuurilla, sinnikkyydellä, sijoittamalla tai jopa melko tavanomaisella puurtamisella ja sitkeällä nuukailulla.

Ilmainen, laadukas ja pitkä koulutus sekä hyväpalkkainen työ oikealla alalla tietysti helpottavat porhokerhoon nousemista.

KOLIKON toinen puoli on luonnollisesti se, että valtavalle ihmisjoukolle tästä päivästä huomiseen selviytyminen kuuluu normaaliin arkirytmiin. Kasvava taloudellinen eriarvoisuus ja tuloerojen räjähtäminen tuovat mukanaan usein myös konflikteja.

Yksi konkreettinen osoitus tästä on nykyinen, hallitsematon pakolaisvirta Euroopassa.

Kehitysmaassa asuvalla katukaupustelijalla ei ole mahdollisuutta tehdä 320 000 euron pikavoittoa parissa viikossa Outokummun osakkeilla, kuten euromiljardööri Antti Herlinillä (Arvopaperi 19.10.). Treidaus se on, joka kannattaa!

Toisaalta rutiköyhän kaupustelijan saattaisi olla vaikea ymmärtää, miksi Suomessa maksetaan esimerkiksi lapsilisiä myös niille perheille, jotka kuuluvat jo rikkaimpaan prosenttiin.

VOIVOTTELIMME muutama vuosi sitten iäkkään yhdysvaltalaistuttuni kanssa Euroopan ja Yhdysvaltojen taloustilanteita. Vertailimme kovaäänisesti, kummalla oikeastaan menee heikommin ja kummassa bisneksenteko on vaikeampaa. Autokaupunki Detroit oli konkurssikypsä, samoin korruptoitunut Kreikka.

Tuon varsin epätieteellisen pohdinnan loppupäätelmä taisi olla se, että sekä Eurooppa että Yhdysvallat ovat lähes katastrofaalisessa tilanteessa. Täytyy tunnustaa, ettei se tainnut olla osuvin analyysi.

Keskustelu aiheesta päättyi, kun kaukainen sukulaiseni tokaisi vierestä, ettei ”isalla ja aidillakaan ollut kovin helppoa 1930-luvun lama-aikana New Yorkissa”.

Tarinan opetus: Chicagoon lentelevien, vuokramaastureilla ajelevien ja keskustahotelleissa viihtyvien turistien piehtarointi omissa hankaluuksissa on surkuhupaisaa.

Maailman rikkaimpaan kymmenykseen kuuluu, jos omistuksia on 60 300 euron edestä. Luku on hämmästyttävän pieni.