Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korhosen paljastukset jäivät tussuksi

Keskustan ex-puoluesihteeri Jarmo Korhonen ampui maanantaina täyslaidallisen kohti kokoomusta ja keskustaa julkistaessaan vaalirahoituskohua perkaavan kirjansa Maan tapa. Yle antoi Korhoselle kaiken tukensa ja täytti illan pääuutislähetyksen, nettisivut ja A-studion kohun uudelleen lämmittämisellä.

Aika tusahdukseksi kuitenkin jäi. Itse asiassa ei ilmennyt käytännössä mitään uutta. Harvalle politiikkaa seuranneelle pystyi tulemaan yllätyksenä, että kokoomus on vastaanottanut hämäriä reittejä pitkin valtavia lahjoituksia suomalaisilta liikemiehiltä. Kuten tietysti myös kepu, RKP, SDP ja muutkin puolueet itseään lähellä olevilta tahoilta.

Siitä ei kuitenkaan pitäisi olla epäselvyyttä, että kokoomuksen ehdokkailla on useimmiten isoimmat ja rahakkaimmat vaalikampanjat, ja liike-elämältä se raha on niihin aina tullut. Mitä järkeä on tuhlata aikaa jo moneen kertaan vatvottuihin ja vuosikymmenen takaisiin asioihin, kun juuri nyt median silmien alla luultavasti puuhataan paljon merkittävämpiä koplauksia.

Jos minulla olisi käytössä Ylen resurssit, pistäisin nyt ihan kaikki paukut selvittelemään esimerkiksi valtiovarainministeriössä valmisteilla olevan verorikollisten armahduslain ja ministeri Alexander Stubbin (kok.) rahoituksen mahdollisia yhteyksiä.

Kuvio vaikuttaa nimittäin harvinaisen härskiltä: juuri kun EU-komissio on saamassa veronkierron vastaisessa taistelussaan tuloksia ja avattua tietojenvaihdon veroparatiisien pankkitalletuksista, Suomi kiirehtii anonyymisti armahtamaan luultavasti satoja miljoonia euroja ulkomaille piilottaneen yhteiskunnan kerman. Toimittaja Jarno Liski kuvasi niin ikään maanantaina Seuran verkkolehdessä ilmestyneessä jutussaan liikehdintää, mitä paljastumisen vaara on jo saanut superrikkaiden piirissä aikaan. Vaikka armahduslakia ei ole vielä ennen ensi vuotta voimassa, verottaja on jo palkinnut piilossa olleita varoja ilmoittaneita.

Jaa että miten? Niin tragikoomista kuin se onkin, veronpalautuksilla… Veronkiertäjät ovat nimittäin ilmoittaneet vain tappioita tuottaneita omaisuussijoituksiaan. Kun armahduslain tuomaan syytesuojaan yhdistää hallintarekisterien mahdollistamisen ja harmaan talouden tutkintaan tehtävät valtavat leikkaukset, niin joku voisi spekuloida, että nykyhallituksenkin todennäköiset rahoittajat saavat juuri tasan sitä, mitä ovat tilanneet.