Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuollakin pitäisi kuluitta

Saattohoitoa antava Koivikko-koti kärsii taloudellisista ongelmista. Todennäköisesti yt-neuvottelut alkavat parin kuukauden sisällä.

Johtaja Riikka Koiviston mukaan koko saattohoitokodin toiminta on uhattuna.

Kassassa on iso vaje, kun sängyissä ei ole potilaita.

Kuolevien määrä ei ole vähentynyt, lääkärit vain eivät kirjoita lähetteitä saattohoitoon yhtä hanakasti kuin ennen. Esimerkiksi Janakkalassa saattohoitoon käytettävät varat on tältä vuodelta jo kulutettu.

Hämeenlinnassa rahaa vielä olisi, mutta jostain syystä potilaita ei Koivikko-kotiin riitä.

Sairaanhoidossa mikään ei mielellään saisi maksaa yhtään mitään. Syy voi löytyä myös potilaista. Yhä useampi haluaa nykyään kuolla kotona ja toivoo saavansa kivunlievitystä ja kotisairaanhoitoa saattohoidon sijaan.

Vaikka toive kotikuolemasta on monen mielessä, voi toivetta olla vaikea toteuttaa, sillä kuoleva tarvitsee apua ja tukea vuorokauden ympäri.

Arvokas kuolema. Sen meistä jokainen haluaa, mutta nykyihmisen on vaikea myöntää ajan käyvän vähiin.

Ehkä sen vuoksi kaikki potilaat eivät vaadi saattohoitoa. He eivät halua myöntää, ettei mitään ole enää tehtävissä. Saattohoito on lopullista. Saattohoitokoti on kodinomainen paikka ja kuolevan tukena on erikoisosaamista kivunlievitykseen. Voisiko parempaa kuvitella?

Poikkeuksetta jokainen tuntemani saattohoitoa saanut on ollut tyytyväinen hoitoon, vaikkei sieltä olekaan koskaan kotiutunut.

Tyytyväisiä ovat olleet myös omaiset.

Saattohoitokodeissa nimittäin huomioidaan myös omaiset toisella tavalla kuin perinteisillä vuodeosastoilla. Omaisetkin saavat tukea ja hoitoa, jos sitä tarvitsevat. Monessa saattohoitokodissa on myös kuoleman jälkeen tarjolla sururyhmiä ja omaisten tapaamisia. Olen ollut ylpeä Hämeenlinnasta, sillä täällä on saattohoitokoti.

Yksityisiä saattohoitokoteja ei ole Koivikon lisäksi kuin kolme Suomessa. Ensimmäistä julkisen puolen saattohoitoa on viritelty Kuopioon.

Toki monet julkisen puolen yksiköt ovat panostaneet kivunlievitykseen ja arvokkaaseen kuolemaan, mutta varsinaisesti kuolemaan erikoistuneita yksiköitä ovat ainoastaan saattohoitokodit.

Jos Koivikko-koti joutuu lopettamaan toimintansa, on selvää, ettei sitä nopeasti viritellä uudelleen – jos koskaan.