Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turvapaikan tarve on pystyttävä arvioimaan

Tuoreen arvion mukaan Irakin turvallisuustilanne on maan monissa osissa parantunut. Koska Irak on lähtömaa suurimmalle osalle Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista, on selvitettävä luotettavasti, millaiseen vaaraan ihmiset joutuvat, jos he joutuvat palaamaan kotiseudulleen.

Rauha ei ole puhjennut Irakiin, mutta tilanne ei ole enää täysin lohdutonkaan. Saddamin hirmuhallinnosta, sodasta ja sen jälkeen yleisestä sekasorrosta kärsinyt maa on edelleen epävakaa ja monille asukkailleen vaarallinen paikka.

Maahanmuuttoviraston mukaan kaikkien irakilaisten ei voi kuitenkaan sanoa olevan henkilökohtaisessa vaarassa. Pelkkä lähtömaa Irak ei kerro turvan tarpeesta. Viranomaiset ovat joutuneet ennennäkemättömiin paineisiin, kun Suomeen on tullut lyhyessä ajassa tuhansittain turvapaikanhakijoita. Irakilaisten turvapaikkahakemusten käsittely jäädytettiin syyskuun lopussa, mutta nyt sen pitää päästä vauhtiin.

Kun maahantulotulva on kaikeksi onneksi hieman laantunut, on siirryttävä ensiavusta ongelman jatkohoitoon.

Hakemusten nopea käsittely on kaikkien osapuolten etu, ei vähiten tänne pitkän ja vaivalloisen matkan takaa tulleiden ihmisten.

Valtaosa suomalaisista vaatii Helsingin Sanomien kyselyn mukaan maahanmuuttoon nykyistä tiukempaa linjaa. Suomalaisilla on oikeus tietää, että turvapaikkoja on Suomesta jaossa vain todelliseen tarpeeseen.

Hädänalaisia on lähtökohtaisesti autettava, mutta yleinen inhimillisyys ei saa sulkea silmiä siltä tosiasialta, että maahan tulleet ihmiset eivät ole yhtä ja yhtenäistä joukkoa.

Virkamiehet joutuvat töihin, minkä ei pitäisi olla kauhistus: Turvapaikkahakemukset on käsiteltävä yksilöllisesti, eli juuri sillä tavalla kuin Maahanmuuttovirasto on linjannut. Todellinen tarve on pystyttävä kaikissa tapauksissa arvioimaan, ja on selvää, ettei turvapaikkaa voida kaikissa tapauksissa myöntää.

On löydyttävä myös keinot ja selvät pelisäännöt turvapaikkaan oikeudettomien maasta poistamiseksi.

Suomella ei ole Irakin kanssa turvapaikanhakijoiden palautussopimusta. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) ja sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ovat sopimuksen kannalla. Enää puuttuu, että hallituksen kahden avainministerin tahto muuttuu todellisuudeksi.