Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pettymys kasvaa, mutta Soinin asema ei horju

Muissa puolueissa kannatuksen nopea ja katastrofaalisen jyrkkä lasku aiheuttaisi spekulaatioita puheenjohtajan asemasta.

Perussuomalaisissa kaikki on toisin. Puheenjohtaja Timo Soinin asema ei horju. Kun puolueen kolmas puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen vaati julkisuudessa puoluehallituksen, puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokousta pohtimaan hallitustaipaleen jatkoa, sanoi Soini, ettei se käy.

Puolue-elimet ryhmittyivät välittömästi puheenjohtajansa taakse.

Jotain Soinin asemasta kertoo sekin, että Tynkkystä tukenut, eduskuntaryhmästä erolla uhannut Veli-Matti Saarakkala perui pikavauhtia uhkauksensa Soinin puhuttelun jälkeen.

Edellä kerrottu ei kuitenkaan tarkoita riitasoinnitonta menoa. Ei sinne päinkään. Esimerkiksi eduskuntakeskustelu sukupuolineutraalin avioliittolain edellyttämistä lakimuutoksista sai farssin piirteitä. Puolueen rivikansanedustajat arvostelivat voimakkaasti koko lakiehdotusta. Oma ministeri Jari Lindström joutui esittelemään liitännäislakimuutokset, vaikka on itsekin lakia vastaan.

Kysymys kuuluu: miksi puolue on hallituksessa, jos se kerran on vastustanut lähes kaikkea sitä, minkä se nyt joutuu hallituksessa hyväksymään? Sukupuolineutraalia avioliittolakiakin kannatti vuosi sitten ainoastaan yksi eduskuntaryhmän jäsen.

Tuo hallituksessa roikkumisen syy on Soini. Asenteen ymmärtää. Mies on tehnyt parikymmentä vuotta hartiavoimin töitä unelmansa, ministeripaikan, eteen.

Perussuomalaiset maksavat puheenjohtajan hallituskipeydestä kovaa hintaa. Muutama viikko sitten julkaistu Ylen mielipidemittaus näytti yli neljän prosenttiyksikön kannatuksen laskua kuukaudessa.

Eilen julkaistu Helsingin Sanomien gallup näytti samaan suuntaan, eli 4,2 prosentin pudotusta.

Enää alle puolet keväällä persuja äänestäneistä tekisi samoin nyt. SDP (kannatus 18,3 prosenttia) lihoo nyt perussuomalaisten (kannatus 11,4 prosenttia) kustannuksella.

PS on nyt suosiolistassa vasta viidentenä, kun vihreät kiri niukasti ohi. Jos alamäki jatkuu, joutuu Soini kiristämään otettaan ohjaksista.

Maltilliset ovat puolueessa selvästi niskan päällä. Jyrkemmän siiven älämölö kuitenkin kovenee, mutta ei hajota puoluetta.

Soinin uhkana on maltillisen siiven hermostuminen kentältä tuleviin, pettyneiden palautteisiin.