Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koivikko-koti osoittanut tarpeellisuutensa

Hämeenlinnalainen Koivikko-koti on tarjonnut hyvää ja myös potilaiden läheiset huomioon ottavaa saattohoitoa jo vuodesta 2002.

Yksityisellä hengen voimalla aikaansaatu hoitopaikka on nyt ratkaisun edessä.

Taloudelliset vaikeudet ovat seuranneet pitkin matkaa. Niiden yli on päästy tavallisten ihmisten poikkeuksellisen auttamishalun ansiosta. Vapaaehtoistyö ja lahjoitukset ovat kantaneet Koivikkoa läpi vaikeiden aikojen. Unohtaa ei myöskään voi tehtäväänsä sydämellään sitoutunutta henkilöstöä.

Potilaita ei tule tarpeeksi. Kun lähetteitä ei tule saattohoitokodin sopimuskunnista, on talous kestämättömässä tilanteessa.

Koivikkosäätiö ei voi jatkaa saattohoitokodin toimintaa, jos rahat loppuvat, eli jatkuvasti juoksevia kuluja ei pystytä maksamaan.

Koivikko-koti nauttii harvinaisen laajaa luottamusta. Asian äärellä eläneiden ihmisten ääntä on kuunneltava. Niin arvokasta kuin kaikki hyväntekeväisyys on ollutkin, niin nyt siitä ei ole pelastukseksi. On löydyttävä sellainen taloudellinen selkänoja, jonka varassa Koivikko-koti voi jatkaa työtään.

Julkisen terveydenhuollon on vihdoin aidosti hyväksyttävä Koivikko-koti kumppanikseen. Yksityinen pieni hoitolaitos ei ole käenpoikanen, vaan aidosti ihmisiä varten.

Terveyskeskusten tai niitä ylläpitävien liikelaitosten ylilääkärit ovat ratkaisevassa asemassa. Hämeenlinnalla on tärkeimpänä asiakkaana ykkösvastuu. Ei voi mitenkään ajatella, että kukaan kieltäytyisi järjestämästä tietynlaista saattohoitopaikkaa vastoin kuolevan potilaan ja hänen läheisensä tahtoa. Halu suosia kunnan hoitopaikkoja on ymmärrettävä, mutta se ei voi olla ratkaiseva. Saattohoidon kustannukset on joka tapauksessa maksettava. Ketään ei voi jättää sitä ilman.

Saattohoitokodeissa, joita on Suomessa Koivikko-kodin lisäksi neljä, hoidetaan vain pieni osa saattohoitoa tarvitsevista. Nykyinen perusterveydenhuolto vastaa siitä suurimmaksi osaksi.

Nykyisten sairaanhoitopiirien tehtäväksi on annettu saattohoitopolkujen selkiinnyttäminen. Tämä voisi tarkoittaa, että Koivikko-koti liitettäisiin erikoissairaanhoidon hoitoketjuun.

Tulevaisuuteen tähtäävät järjestelyt tulevat kuitenkin liian myöhään. Ratkaisut Koivikko-kodin pelastamiseksi ovat päivien ja viikkojen kysymys.