Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sote-alueita odotetaan sydän syrjällään

Hallitus on luvannut kertoa lokakuun aikana, millaisiin alueisiin maa jaetaan pitkään pyöritetyssä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa. Perjantaina aikatauluun tuli kuitenkin muutos. Eduskunta on istuntovapaalla, joten aikataulu venyy “marraskuun alkuun”.

Aikataulusähläys ei lisää päätöksenteon uskottavuutta.

Ratkaisua odotetaan maakunnissa huoli puserossa, sillä yhtä, kaikille sopivaa mallia ei ole tarjolla. Valmis sote, kun se joskus lopulta tulee, kohtelee kuntia ja seutukuntia kovin eri tavoin.

Kunnissa ollaan pää pyörällä muutenkin, sillä pala palalta aukeava sote-kuvio on siirtämässä sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksen kunnilta valtion vastuulle. Hallitus teki siitä päätöksen viikko sitten.

Se on valtava uudistus kunnille, joiden budjetista yli puolet on tunnetusti mennyt sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoittamiseen. Verotus on uudistuksen seuraava kipupiste, kun itsehallintoalueiden rajat on ensin piirretty kirjavalle kartalle. Edessä on vielä kova poliittinen vääntö, sillä hallituspuolueiden näkemykset ovat kaukana toisistaan. Maakuntamalliaan hellivä keskusta puhuu 18 sote-alueesta, kun taas kokoomus on liputtanut viiden yliopistosairaaloiden määrää mukailevan mallin puolesta. Perussuomalaisten kanta on jossain siinä välillä. Arvio on, että sote-alueita on lopullisessa kartassa 12.

Soten rahoitus ja verotus ovat korkeampaa matematiikkaa. Selvitettävää on edelleen paljon, vaikka asiaa on vatvottu jo vuosia. Tarvitaanko laajempi verouudistus vai kerätäänkö rahaa erillisellä sote-verolla tai veroperusteita muuttamalla?

Mitä kunnille jää tässä rakennelmassa? Hallitus on jo ohjelmassaan linjannut, ettei kokonaisveroaste saa nousta.

Sote-mallin rakentamisessa kolhitaan helposti myös perustuslakia, joka tuntuu olevan tavalla tai toisella esteenä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa.

Valtakunnallista mallia jännitetään Kanta-Hämeessä sydän syrjällään. Erilaiset vaihtoehdot kohtelevat maakuntaa kovin eri tavoin. Forssan seudulla tilanne on vaikein, sillä tuleva sote-alue on väistämättä paljon suurempi kuin nykyinen kiitelty hyvinvointikuntayhtymä.

Rahoitus kerätään suuremmilta alueilta ja hallinto rakentuu sen mukaan. Palvelut säilyvät alkuvaiheessa, mutta huoli niiden jatkumisesta jää elämään.