Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korkman sen taas sanoi

Ekonomisteissa on niin paljon tyhmiä ihmisiä…

Näin voisi sanoa varmaan kuka tahansa kaduntallaaja, joka on yhtään seurannut talousasioita. Mutta mitä pitäisi ajatella, kun sanojen takana on “Suomen kaikkien ekonomistien isäksikin” tituleerattu Sixten Korkman?

No, ainakin tulee mieleen, ettei vuosienkaan koulutus eikä pitkä kokemus tuo eräille “asiantuntijoille” todellista asiantuntemusta. Sen sijaan Sixten Korkmanin asiantuntijuuteen luotan. Hän on harvoja ekonomisteja, jotka osaavat sanoa sanottavansa selvällä suomen kielellä. Korkman ajattelee terävästi eikä näytä kumartavan ketään.

Aika kauheaa kuitenkin ajatella, että ykköstason asiantuntijakin on sitä mieltä, että ekonomistit ovat tyhmiä, sillä ekonomistien aivoitusten perusteella tätä maata kuitenkin pitkälti hallitaan. Kun taloustilanne sukeltaa, me tavalliset ihmiset kärsimme siitä enemmän kuin taloustietäjät tai poliitikot.

Juuri nyt pahinta on näköalattomuus ja pessimistisyys. Liian monet ovat menettäneet työpaikkansa, ja ne, jotka eivät vielä ole, pelkäävät, mitä mahtaa olla edessä. Samaan aikaan maan hallitukselta ei ole luvassa muuta kuin toimeentulon heikennyksiä (parempia aikoja sen sijaan on tiedossa vain varakkaille verovilpin harrastajille, jotka hallitus haluaa armahtaa). Poliitikot puhuvat , että ei ole vaihtoehtoja. Samaan tapaan puhuttiin myös 1990-luvun alun laman yhteydessä, jolloin vaihtoehdottomuudesta saarnasi silloinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen .

Jälkikäteen Viinasen toimia on kovasti kiitelty, koska lamasta päästiin ylös. Mutta Korkman sanoo, ettei lamasta päästy Viinasen leikkauspolitiikan takia, vaan siksi, että Suomi devalvoi eli heikensi valuuttakurssiaan.

En ole ekonomisti enkä yritäkään arvioida, olisiko leikkauksista nykytilanteessa hyötyä, mutta ainakaan niitä ei voi siis perustella 1990-luvun kokemuksilla. Ja kun olemme eurossa, devalvaatio ei ole vaihtoehto. Olen sen ikäinen , että muistan hyvin 1990-luvun laman. Se oli masentavaa aikaa. Töissä haastattelin ihmisiä, jotka olivat laman takia joutuneet työttömiksi. Yleistä oli myös se, että ihmiset menettivät kotinsa. Moni oli taannut lainoja ja joutui sen takia tosi pitkäaikaisiin vaikeuksiin. Itsemurhiakin tehtiin talousongelmien takia.

Nyt toivoisi, että 1990-luvun ja vuoden 2008 lamakausista olisi opittu edes jotain.