Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussuomalaisissa ei ollut tilaa rivien repijälle

Kolmas varapuheenjohtaja ei ole kovin keskeisessä asemassa minkään puolueen johdossa. Hän ei yleensä puhu puolueen äänellä. Perussuomalaisten jäsenistöä edustava elokuinen puoluekokous valitsi tehtävään puolueen nuorisojärjestöä johtavan Sebastian Tynkkysen.

Perussuomalaisten puoluehallitus erotti perjantaina Tynkkysen puolueesta. Yhdistyslain asiantuntijoiden kiistanalaisena pitämä päätös on hätkähdyttävän kova. Sen taustalla, joskaan ei muodollisena syynä, on Tynkkysen sitkeästi esittämä kritiikki, jonka mukaan perussuomalaisten ei pitäisi jatkaa hallituksessa.

Tynkkysen on voinut tulkita edustavansa kentän ääntä ja jäävuoren huippua. Nyt hän tuskin hiljenee, vaikka jäsenyys onkin mennyttä.

Vakavasta kannatuspaosta kärsivä Perussuomalaiset on hallituspuolueista kovimmissa paineissa, mikä näyttää johtavan ylireagointeihin. Muissa puolueissa sisäistä oppositiota ja etenkin puolueen nuoria osattaisiin käyttää varaventtiilinä. Nyt Tynkkysestä tuli rivien repijä, jolle ei ollut sijaa puolueessa.

Jää vahvasti sellainen vaikutelma, että oppositio vaiennetaan tarvittaessa vaikka Tynkkysen kuvaamalla tavalla: “Soinin giljotiinilla”. Se tuskin nostaa kannatuskäyriä nousuun.

Perussuomalaisten johto tulee nyt nostaneeksi Sebastian Tynkkysen jopa ansioitaan merkittävämpään asemaan puoluejohdon kriitikkona. Kulunut klisee on lähellä totuutta: Tynkkynen on ollut huutavan ääni korvessa, joka ei sittenkään ole saanut vakavasti otettavaa vastakaikua. Nyt hän voi sitä saada.

Erottamispäätöksen muodollinen perustelu on ilmeisen riittävä. Tynkkynen oli kerännyt verkkolomakkeella puolueen jäsenten nimiä ja julkaissut niitä asianomaisilta lupaa kysymättä.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kuvaa Tynkkysen välittämiä tietoja arkaluonteisiksi. Puolueen jäsenyys on puoluesihteerin mukaan sellainen tieto. Siten ei myöskään voitane tarkistaa, mitä nimiä Tynkkynen on mahdollisesti ilman lupaa julkaissut.

Ylen haastattelussa puheenjohtaja Timo Soini vakuuttaa, ettei Tynkkysen erottaminen liity hänen kapinallisuuteensa. Näin Soinin on pakko sanoa, koska muutenhan hän myöntäisi suoraan, ettei hänen johtamassaan puolueessa sallita kritiikkiä.