Puhe ei ole aina vain siitä, mistä on puute. Ruokaa on nykyajan ihmisellä usein ihan liikaakin, silti siitä riittää valtavasti puhetta. On jopa vaikeaa erottaa olennainen ravintoon liittyvä tieto epäolennaisesta, lähinnä uskomuksiin perustuvasta huuhaasta.
Maailman terveysjärjestö WHO lisäsi lihajalosteet, kuten makkaran, pekonin ja muun prosessoidun lihan syöpää aiheuttavien tuotteiden listalle.
Lihajalosteet rinnastetaan hyytävästi jopa tupakkaan ja asbestiin, joiden vakavat syöpäriskit ovat yleisesti tiedossa. Lisäksi punainen liha luokitellaan todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi.
Luokittelujen takana on WHO:n alainen Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos, joten niihin on suhtauduttava vakavasti.
Suomalaiset ovat perinteisesti makkaransyöjiä, ja elintason kohoamisen mukana myös punaisen lihan käyttö on lisääntynyt. Kohtuus on viisautta muussakin kuin alkoholinkäytössä.
Jos makkaraa ahmii kilon päivässä, koituu siitä takuulla muitakin haittoja kuin kohonnut riski sairastua paksusuolen syöpään.
Ylipäätäänkin ääripäät, kuten hiilihydraatteja välttävät ja proteiinia ahmivat karppaajat saattavat myös syödä riskirajoilla. Ihmisillä on vapaus valita elintapansa, joissakin tapauksissa ihminen valitsee terveyden sijasta sairauden. Elintarvikekohut ovat seuranneet toinen toistaan. Maaperä niille on enemmän kuin otollinen. Paljastukset ovat koskeneet niinkin tavanomaista ainetta kuin sokeria. Voitaisiin vain toivoa, että sokeri ymmärrettäisiin myös itsestään selvästi aineeksi, joka aiheuttaa lihomista.
Teollinen ruuantuotanto on johtanut hyödyn maksimointiin, lisäaineiden käyttöön ja toisaalta paineisiin jatkuvasti tehostaa elintarvikevalvontaa.
Jättimäisen bisneksen voimin ihmisille tuputetaan toinen toistaan tehokkaampia ihmedieettejä, pillereitä ja lisäravinteita.
Kuluttajat ovat jatkuvan markkinataistelun ja kilpajuoksun armoilla. He ovat valmiita maksamaan siitä, että syövät terveellisesti. Maksuvalmiuden lisäksi tarvitaan kuitenkin kriittisyyttä, tervettä järkeä.
Kenenkään ei pitäisi onneksi Suomessa nähdä varsinaisesti nälkää. Edes terveellinen ravinto ei ole kenellekään tavoittamattomissa: monipuolisesti käytettyinä terveelliset peruselintarvikkeet ovat kaupassa suhteellisen edullisia.