Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koska meillä on joulu? Just nyt!

56 yötä jouluun on. Laskin aivan itse kun näin Instagram-päivityksen paikallisen kauppakeskuksen.

Nyt olisi kaupan täydeltä joulukalentereita ja -suklaita sekä kaikenmaailman koristekrääsää. Helsinkiläisessä suuressa tavaratalossa oltiin vieläkin nopeampia, sillä jo viime viikolla oli joulukonvehdeille raivattu tilaa parhailta myyntipaikoilta.

Tänä vuonna ei siis päästy edes marraskuulle ennen jouluvyörytyksen aloittamista. Joululaulut eivät sentään taida vielä soida missään kaupassa, mistä tonttumusiikille kahdeksan tuntia päivässä altistuvat työntekijät lienevät vain tyytyväisiä. En pidä itseäni varsinaisena joulunvihaajana, mutta jokin tässä joka vuosi yhä aikaisempaan syksyyn valuvassa jouluintoilussa tökkii pahasti.

Joulun kaupallisuudesta meuhkaaminen ei ole enää muodissa ja tässä taloustilanteessa olisi pelkästään toivottavaa, että joulusta tulisi kaikkien aikojen kaupallisin. Jos rahoja vain pantataan tileillä eikä käytetä, ei Suomessa ole kohta enää kellään töitä.

En silti suostu uskomaan, että joulusesongin venyttäminen kahden kuukauden mittaiseksi mitenkään lisäisi kansalaisten kulutusta. Lahjat, koristeet, lanttulaatikot ja glögit ostetaan vain kerran.

Jos nyt hoidettaisiin esimerkiksi pyhäinpäivä sekä muut vielä edessä olevat halloweenit ja isänpäivät pois alta ennen joulusesonkiin keskittymistä. Jouluun valmistautuminen on joillekin meistä pikamatka ja toisille maraton ellei jopa täysi triathlon.

Itse kuulun siihen koulukuntaan, joka herää joulun lähestymiseen toden teolla aatonaatonaattona. Kaupat ovat silloinkin auki ja kaikkea tarpeellista on aina löytynyt.

Voihan se valmistautuminen teoriassa viedä jopa viikonkin, jos on esimerkiksi paljon siivottavaa. Toisaalta tunnelmallisessa kynttilänvalossa eivät pienet sotkutkaan haittaa.

Jos joulunsa joutuu viettämään sängyn alla pölyhitusia laskeskellen, on omassa elämässä pielessä jotain muutakin kuin pelkät siivoustaidot. Jos joulukauden avaukseksi katsotaan viime viikonloppu, niin nopeasti laskettuna me suomalaiset vietämme tästä vuodesta noin 16,5 prosenttia joulutunnelmissa. Pelkään pahoin, että alati aikaistuvan sesongin ansiosta saavutamme täydet sata prosenttia vielä tällä vuosisadalla.

Oi jospa ihmisellä ei kohta ois joulu ainainen. Se nimittäin kävisi melkoisen puuduttavaksi.