Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tänään yritän nähdä edes harmaan

Oletteko joskus antautuneet debattiin eli sanalliseen kädenvääntöön siitä huolimatta, vaikka vastapuolella on henkilö, joka mitä ilmeisimmin kuvittelee olevansa aina oikeassa?

Joitakin vuosia sitten minäkin vielä jaksoin, mutta enää en viitsi. Meillä ikääntyvillä miehillä testosteronitason ja aktiivisuuden lasku johtaa väistämättä siihen, että halu kaikenlaiseen kisailuun ja myös verbaaliseen väittelyyn romahtaa.

Tästä samaisesta syystä saattaa johtua myös tavaton tarpeemme lähteä ns. viimeiseen taistoon tuulimyllyjä vastaan. Vielä sen viimeisen kerran pitää todistaa, että olen a.) olemassa ja b.) oikeassa. Johtajuus on apinalaumassakin tavoiteltu ja arvostettu paikka. Miksei olisi ihmislaumassakin, naapurustossa, työpaikalla tai vaikkapa poliittisessa puolueessa, kuten nyt vaikka Perussuomalaisissa.

Johtajanhan pitää edelleenkin olla aina oikeassa, ja Timo Soinin tapaan tuoda se ilmi mieluiten kansanomaisen leikkisästi.

Liikenteessä näitä teiden terrierimäisiä tietoviisaita tungeksii kanssaihmisiään opettamassa. Tiedon valtaväylä Internet puolestaan on suoranainen neropattien runsauden sarvi. Äärimmillään tietäjämme on mielestään yksin oikeassa ja kaikki muut väärässä. Yksinäiset sudet ja Don Quijotet eivät ole missään mielessä uhanalaisia lajeja.

Besserwisserin leiman kerran saanut ei pääse siitä hevin irti. Meikäläisen tapauksessakin jo pelkkä suun avaaminen saa aikaan sen, että koko muu palaveriporukka parahtaa: taas se alkaa saarnata omaa yksinäistä litrurgiaansa, jossa kaikki muut ovat tehneet kaiken väärin.

Psykologiassa kaikkitietävyys liitetään usein mustavalkoiseen ajatteluun. Tämäkin on nykypäivän kahtiajakautuneessa Suomessa hyvin ajankohtaista. Olemme joko tai -ihmisiä. Olemme me, ja sitten ovat ne muut. Olennaista ei ole niin politiikassa kuin mediassakaan vastapuolten perustelujen kuuntelu, vaan se, että itse ollaan kuitenkin lopulta oikeassa tai ainakin oltiin, kunnes joku lausui jonkin kiusallisen totuuden ja pahus osasi vielä perustellakin asiansa.

Psykologit puhuvat joustavuudesta mustavalkoisuuden vastakohtana. Itse olen yrittänyt lähteä siitä, että erottaisin edes harmaan. Sehän on tavattoman hyvä väri.

Maailmaa tulisi tutkailla avoimesti ja kiinnostuneena. Tänään taidan ainakin yrittää.

Nalle Puhia mukaellen: Mitähän jännittävää tänään on aamiaiseksi.