Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kohtuuton erokorvaus näyttää palkitsemiselta

Outokummun erotetun toimitusjohtajan Mika Seitovirran 1,5 miljoonan euron irtisanomiskorvaus on herättänyt laajaa julkista paheksuntaa. Kritiikkiä on kuulunut niin vasemmisto-oppositiosta kuin pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) ja presidentti Sauli Niinistöltä. Toimitusjohtajien irtisanomiskorvauksista olisi kuitenkin parasta keskustella silloin, kun niiden tasosta sovitaan, ei vasta vuosia myöhemmin.

Jälkikäteistä keskustelua sävyttää usein poliittisten pisteiden kerääminen omilta kannattajilta, yleinen taivastelu tai jopa omien virheiden vähättely. Valtion omistamissa yhtiöissä erorahojen suuruuteen pitäisi kiinnittää erityistä huomiota. On kiistatonta, että valtionyrityksen, sen omistajien, suomalaisen yhteiskunnan ja siten veronmaksajien etu on saada valtionyhtiöihin mahdollisimman pätevät toimitusjohtajat.

Selvää on myös, että osaamisesta pitää maksaa kunnollinen korvaus. Tästä seuraa luonnollisesti se, että myös irtisanomiskorvaukset ovat suuria.

Oikeutettu kysymys on, ovatko erokorvaukset edelleen liian suuria. 1,5 miljoonaa on kuitenkin suurin piirtein summa, jonka keskituloinen ansaitsee tekemällä pitkän, useiden vuosikymmenten mittaisen työuran. Hallitusammattilaisten perustelu (HäSa 29.11), jonka mukaan muualla maailmassa maksetaan vielä suurempia erokorvauksia, ontuu. Ulkomailla pörssiyhtiöt ja voitotkin ovat monesti suurempia. Yritysjohtajataustaisen Sipilän arvostelu liittyy juuri voittoihin.

Ruostumattomaan teräkseen keskittynyt Outokumpu on rämpinyt jo vuosia ja samalla se on tehnyt valtavia tappioita. Osakkeenomistajien salkut ovat sulaneet ja kukkaro keventynyt.

Pääministeri pitää Outokummun toimitusjohtajan erokorvausta vääränlaisena ja kohtuuttomana palkitsemisen rakenteena – parempi olisi palkita onnistumisista. Omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä Sipilä on nyt avainasemassa, jos ja kun palkitsemisen rakenteita halutaan valtionyhtiöissä muuttaa. Miljoonien erorahat sopivat tässä tilanteessa huonosti maan hallitukselle. Kilpailukykyloikkaa leikkauksin ja lainsäädännöllä puuhaavan hallituksen on hankala toimia ilmapiirissä, jota vain johtajille maksettavat, kohtuuttomiksi koetut erokorvaukset tulehduttavat.