Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talvivaara – kui, kui, kui?

Reviirini on mennyt kahdeksantoista vuotta päällekkäin palokärjen elinpiirin kanssa. Sen tykyttävä lentoääntely ja viiltävä kiekaisu ovat tuntuneet kevät keväältä kotoisammilta.

Luin pääsiäisflunssassa Juha Kauppisen ja Sampsa Oinaalan Talvivaaran vangit -kirjan. Suosittelen. Siis kirjaa.

Äkkiä ymmärsin miksi tuo mustanpuhuva jättitikka oli vanhalle kansalle kalman enne. Lukemisen ääniraitana soi palokärjen kysyvä kui, kui, kui ja hyytävä kry, kry, kry.

Keväällä Talvivaara-uutisia tulee yhtä varmasti kuin tulvia. Ympäristörikosoikeudenkäynnin ratkaisu, valtion lisärahoitus kaivosyhtiölle, hallinto-oikeuden kauan odotettu päätös purkuputken ympäristöluvasta. Eilen julkaistiin Elinkeinoelämän valtuuskunnan analyysi valtion omistuksen keventämisestä. Sen nimi, Laiska jättiläinen , ei tarkoita Talvivaaraa. Valtakunnan kuuluisin kaivos ei ole laiska. Yritetty on niin penteleesti. Tuotanto ei vain nouse eikä kannata.

Kaivoksesta nyt vastaava valtion Terrafame on byrokratiakielellä erityistehtäväyhtiö. Valtio siis pyörittää lottopalloja, viinakauppaa ja bioliuotuskoneistoa.

Evan yksi linjaus on, että valtionyhtiöiden riskit eivät kuulu veronmaksajille. Niin kävi tosin yksityisten omistaman Talvivaaran kanssa. Tämä ei lie kansankapitalismin tarkoitus. Talvivaara-kirjan yksi havainto on, että “maan tavan” tai “talon hengen” takia eivät valvovat viranomaiset olleet riittävän riuskoja. Alueellisen viranomaisen tiedottaminen oli passiivista eikä pakkokeinoja käytetty.

Itsehallintouudistuksessa on varsin vähän kannettu huolta ympäristövalvonnasta. Ely-keskuksissa ja aluehallintovirastoissa painii jatkuvan väkikadon jälkeen vain jokunen sata virkamiestä työläiden ympäristöasioiden kanssa.

Uudistuksen asiakirjoista näkyy, että ympäristöministeriö ehdotti joulukuussa uutta valtion viranomaista, jolle keskitetään ennakko- ja jälkivalvonta. Tuon ehtivät jo tammikuussa tyrmätä nykyisten ely-keskusten nykyiset johtajat: kokoaminen hajottaisi nykyiset kokonaisuudet.

Elinkeinoelämä haluaisi uuden Teollisuus- ja turvallisuusviraston. Eilen Helsingin Sanomien mielipidepalstalla Etelä-Suomen avin ylijohtaja Minna Karhunen vastusti uusien sektorikohtaisten keskusvirastojen perustamista ja ehdotti aluehallintovirastojen yhdistämistä.

Hallinto, pyhä paha hallinto… – Mutta kui ympäristö, kui luonto? painostaa palokärki.