Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kyynärsauvakävelijän kynnyskysymyksiä

Mieti, kuinka monta kertaa päivässä nouset ylös tuolista, avaat oven ja kuljet portaissa. Haluaisitko koettaa tehdä saman yhdellä jalalla ja kahdella kyynärsauvalla?

Sain tänä vuonna tuntumaa siihen, miltä tuntuu olla liikuntarajoitteinen. Yksi sekunnin murto-osa tammikuun pääkallokelillä muutti koko alkuvuoden suunnitelmani.

En suosittele jalan katkaisemista kenellekään, mutta kipsin ja kyynärsauvojen rajoittama liikkuminen oli silmiä avaava kokemus. Tavallinen rakennuskin on täynnä esteitä, joita pitää ylittää, avata ja kiertää.

Minun ja jalkakipsin pakkoavioliitto päättyi kuuden viikon jälkeen, mutta todella monelle liikuntarajoitteiselle ihmiselle esteet ovat jokapäiväisiä ongelmia.

Vanhempieni sohvasta tuli päämajani. Elämäni rajoittui yhteen kerrokseen. Jos olisin koettanut kavuta jyrkkiä portaita kyynärsauvojen kanssa, olisin katkonut loputkin raajani.

En ollut ennen huomannut, että keittiöstä olohuoneeseen pääseminen vaatii joko yhden tai kahden kynnyksen ylityksen. Sauvakävelijänä olin hyvin tietoinen kynnyksistä, joten suosin yhden kynnyksen reittiä.

Kipsiaikana tuntui mahtavalta vaihtelulta päästä autokyydillä ystävän luokse toiselle puolen kylää. Toki ulkorappusia piti ensin suolata, harjata ja raaputtaa puoli päivää, ennen kuin uskaltauduin ulos.

Pääsinpä myös melkein ulkomaanmatkalle, eli naapurimaakunnan kauppakeskukseen. Sain kokea, miltä tuntuu olla ihmettelevien katseiden kohteena violetti kipsi jalassa lainapyörätuolissa.

Hymyilin toki kaikille ihmettelijöille leveästi takaisin, sillä juuri sillä hetkellä tuntui luksukselta, ettei itse tarvinnut könytä eteenpäin sauvojen varassa.

Yli sata metriä kyynärsauvojen kanssa maitohapottaa käsiä jo ihan riittävästi.

Ostarireissulla olin fiksusti jättänyt kyynärsauvani autoon, joten sain tutustua muun muassa invavessojen käsittämättömään epäergonomiaan. Miksihän pesualtaan ja käsipaperin väliin jää vähintään metri etäisyyttä?

En pysty kuvailemaan sitä riemua, kun pystyin itse kapuamaan portaita tai pääsin suihkuun ilman, että jalkani oli kuorrutettu jätesäkillä.

Väliaikainen liikuntarajoitteisuuteni saa minut nykyään katsomaan jokaista liikkumista haittaavaa estettä uudesta näkökulmasta. Liikuntarajoitteisen päivä on täynnä kynnyskysymyksiä.