Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Masentava Manse

Maailman megatrendit ovat yleisesti tiedossa, mutta kerrattakoon: kestävä kehitys, väestön ikääntyminen, globalisaatio, digitalisaatio sekä Tampereen kritiikitön ihailu.

Aina kun tulee jokin uusi tamperelaisten jättihanke, suoltaa sosiaalinen media “On se ihana kaupunki!” -kommenttia. Tuota tekevät Hämeenlinnan kärkipoliitikotkin.

Masentaa moinen. Mikä ihmeen Kultamaa siitä on tullut? Moittia ei uskalleta. Tuleeko Mansen Mafia ja laittaa kaulaan betonikauluksen, nakkaa Tammerkoskeen?

Tampere, mitä siellä ny on? Katsotaanpa. Ajankohtaisen Kakkosenkin lopettivat. Popedalla ja Pikku Kakkosella pitäisi pärjätä?

Tays on usein täys. Naiset yrittävät synnyttämään, mutta heidät joudutaan käännyttämään, myös Hämeenlinnan keskussairaalaan.

Joskus kaupunki tunnettiin joukkueistaan. Nyt pönäköissä puheissa esiintyy useammin “ratikka-allianssi” ja “areena-konsortio” kuin Tappara tai Ilves.

Korkeakouluja on vielä kolme, mutta pian, yhdistymisten jälkeen, enää yksi. Peruskoulun alaluokkien oppitunnit on rahapulassa alennettu valtakunnalliseen minimiin. Satoja miljoonia pannaan raitiovaunulinjastoon. (Tokihan isossa kaupungissa sellainen pitää olla.) Kriitikoiden mielestä kumipyöräliikennettä kehittämällä olisi saatu samat hyödyt. Mutta kun nysse on passé (suom. kulunut, haalistunut).

Seutulipulla kaupungin reunoilta pääsee keskustaan yhdeksällä eurolla. Samalla hinnalla ja halvemmallakin hurauttaa pikabussilla Helsinkiin, kunnolla ihmisten ilmoille.

Upea rantaväylä kaivettiin maan alle. Enää et näe Näsijärvelle, nääs.

Melkein joka viides on työtön. Nokialta ja Microsoftilta pois potkittujen muutosturvarahoja varten tulee kasino.

Hiljattain Tampere jäi keskustojen elinvoimatutkimuksessa kolmanneksi. Voiton vei Iisalmi. Aluetutkijan tuoreessa vertailussa Tampere oli kaikista kunnista vasta 131:s, Hämeenlinna 41:s. Mutta kasvu se vaan on kovaa. Kohta Tampereen idea pitää keksiä uudestaan. “Sopivankokoinen kaupunki. Ei niin iso ja epäinhimillinen kuin Helsinki.” Noinhan ovat sukupolvien ajan etenkin nuoret muuttovalintaansa perustelleet.

Maailmassa on seitsemän miljardia ihmistä, jotka eivät ole koskaan käyneet Tampereella. Silti moni heistä voi kohtuullisesti. Eikä heillä ole syytä tehrä tästä ny numeroo.