Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selonotto selonteosta

Uutisten sarjatuli ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta herätti lopulta uteliaisuuden. Onkohan tuo sittenkään niin selkokielinen kuin oli annettu ymmärtää?

Siihen auttoi vain selonotto. Eihän niitä sivuja ollut kuin 32, vähemmän kuin Aku Ankassa.

Mieleen nousi reportterivuosilta 1990-luvun lopulta poliittisten päättäjien ja korkea-arvoisten sotilaiden haastatteluja. Kun heiltä kysyin uhkakuvista, niiden olemassaolo kiistettiin. Koko sana oli pannassa.

Selonteossa uhka nousee selvästi esiin. Venäjä ei ehkä ole juuri nyt uhka, mutta voi se silti vielä uhatakin. Älä pelkää mitään, mutta valmistaudu kaikkeen. Kun yhdistää paasikivimäisen tosiasioiden tunnustamisen ja kansan kokemusviisauden, selonteon pääsanoma tiivistyy: Venäjä on Venäjä, vaikka voissa paistais.

Neuvostoliiton romahduksen jälkeen länsi yritti vuosia muhitella Venäjää voissa. Uskottiin, että kyllä se siitä hiljalleen kypsyy, läntiseksi demokratiaksi. Raaka voima Ukrainassa kylmensi lieden.

Venäjä on palannut voimapolitiikkaan ja sen johto pyrkii vahvistamaan maansa suurvalta-asemaa. Selonteon eri kohdissa Venäjä “haastaa, kyseenalaistaa, horjuttaa, luo epävakautta”.

Nato “pyrkii vakauttamaan” ja sen “läsnäolo ja toiminta vakauttavat”, mutta Venäjä “taas puolestaan väittää” Naton lisäävän jännitteitä. Välit Venäjään ovat viileän muodolliset niin kauan kuin se ei noudata kansainvälistä oikeutta. Viesti Venäjälle kulkee selonteossa punaisena lankana: rikoitte sääntöjä, tilanne on kiristynyt ja jos kiristätte sitä liikaa, onhan meillä Nato-optio.

Kekkosen-Machiavellin linjaan kuului etsiä ystävät läheltä ja viholliset kaukaa. Nato-yhteensopivalla kielellä Suomen hillitty Venäjä-linja kuuluu: Make friends, not war.

Mutta jos ystävä alkaa käyttäytyä arvojemme vastaisesti, pitää uskaltaa tiukasti sanoa, ettei moinen peli vetele. Niin on Sauli Niinistön aikana sanottukin, vaikka Ruotsissa sitä ei haluta aina kuulla. Mitä enemmän meillä on Nato-kontakteja, sitä enemmän Suomi ja puolustusliitto yhteen soppii. Pussauskoppiin ne pääsevät vasta, jos neuvoa-antava kansa äänestyskopissa niin päättää.

Saa keskustella. Saa olla eri mieltä. Suloisia lauseita! Niin suloisia, että kirjoitan ne tähän vielä uudestaan: Saa keskustella. Saa olla eri mieltä.

Näin ei ole ollut aina tässä maassa. Näin ei ole nytkään kaikissa maissa.