Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yrittäjyys kutkuttaa turhan harvaa nuorta

Akavan tuore kysely kumoaa viileää vettä yrittäjyyden povatun nousun niskaan. Vain yksi tusinasta korkeakoulutetusta nuoresta toimisi mieluiten yrittäjänä. Seitsemän kymmenestä isänmaan toivosta haluaa työllistyä palkansaajana.

Yrittäjyys kiinnostaa etenkin ammattikoulunsa suorittaneita. Vaikka enemmistö heistä peukuttaa yrittäjyyttä, vain pieni osa heistä suunnittelee itse ryhtyvänsä yrittäjäksi.

Nuoret korkeasti koulutetut arvostivat TNS Gallupin tekemässä kyselyssä vakaata toimeentuloa ja työsuhdetta. Pelko riskinottoon kasvaa työllisyystilanteen heikentyessä. Pysyvyys ja turvallisuus peittoavat siis edelleen itsenäisen yritteliäisyyden.

Yrittäjien ja itsensä työllistäjien määrä on korkeakoulutetuissa kuitenkin kasvanut 2000-luvulla, kun palkkatyömarkkinat ovat hiipuneet. Nuoret ovat entistä valmiimpia yhdistelemään eri työllistymisen tapoja. Nuoret pitävät kyselyn mukaan vanhempia tärkeämpänä sitä, että työ joustaa perhetilanteiden mukaan. Heille yrittäjyys ei ole niinkään elämäntehtävä, vaan yksi vaihtoehto.

Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet tunnustavat opintojensa tukevan yrittäjäksi ryhtymistä paremmin kuin teoriapainotteisen yliopistotutkinnon saavuttaneet.

Myönteistä on, että etenkin nuoremmat valmistuneet arvioivat opintojensa avittavan mukavasti yrittäjäksi ryhtymistä – periaatteessa. Yrittäjyysvaihtoehdon painottaminen koulunkäynnissä kantaa hiljalleen hedelmää. Opintoihin pitää sisällyttää lisää yrittäjyyden kursseja.

Yrittäjyyteen on löydyttävä lähivuosina uusia kannustimia.

Kun puolet yrittäjistä on jo viisikymppisiä, uutta verta kaivataan jatkuvuuden takaamiseksi. Ukkoutuminen näkyy Kanta-Hämeessäkin selvästi. Tukea uuden yritystoiminnan aloittamiseen löytyy kohtuullisen hyvin, kunhan nuoret rohkaistuvat ottamaan askeleet omaehtoiseen yrittämiseen. Nuorten yrittäjyyden edistäminen vaatii asennekasvatusta enemmän käytäntöjen helpottamista ja kynnysten madaltamista. Erilaisia kokeiluja on sallittava.

Sekä yksilö että yhteiskunta hyötyvät siitä, että nuorella on halutessaan valmius lähteä koettamaan siipiensä kantoa yrittäjänä. Yhteiskunta tarvitsee uusia työllistäviä yrityksiä ja innovaatioita.