Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valkoisen miehen taakka

Brittiläinen kirjailija Rudyard Kipling kirjoitti vuonna 1899 runon valkoisen miehen taakasta, jonka kantamiseen meillä on moraalinen vastuu. Hän totesi valkoisen miehen palkan olevan holhottavien ainainen valitus ja myrkyllinen viha. Holhottavat eivät tajua valkoisen miehen tuoneen heidät valoon.

Runosta tuli imperialismin ylistys. Sillä oikeutettiin länsimaiden sodat ja valtauspolitiikka kaukana idän vieraissa maissa. Valkoiset miehet toivat mukanaan sivistystä. He puolustivat ihmisarvoa, demokratiaa ja oikeudenmukaisuutta.

Tosin todellisuudessa kyse oli puhtaasta geopolitiikasta. Haluttiin maata, työvoimaa, luonnonvaroja. Kolonialismi, imperialismi ja niiden aikaansaannokset ovat edelleen jossain määrin tabuja. Siirtomaavallasta kyllä puhutaan, mutta harva Euroopan maa myöntää suoraan aiheuttaneensa esimerkiksi Afrikan nykyisen epävakaan tilanteen.

Lähimmäs orjuuden anteeksipyytämistä eurooppalaiset pääsivät brittinäyttelijä Benedict Cumberbatchin pahoitellessa sukunsa tekemiä julmuuksia. Tämänkin hän luultavasti teki vain, koska sattui näyttelemään orjuudesta kertovassa elokuvassa, jonka yhteydessä suvun kiusallinen menneisyys orjakaupan parissa nousi julkisuuteen. Nykyaikana orjuutta ei länsimaissa ole – tai ei ainakaan täällä lännen lännessä kuten Suomessa. Sivistymättömät romanialaiset kylät ja itäblokin maat ovat tietenkin asia erikseen.

Sen sijaan länsi on se paikka, jonne orjuutta, riistoa ja sotia paetaan. Hyvää hyvyyttämme otamme tulijoista ainakin osan vastaan. Onhan Eurooppa sivistyksen kehto.

Jos tulijat eivät huku matkalla, joudu ihmissalakuljettajien hyväksikäyttämiksi tai kiristetyksi prostituutioon ja saavat vieläpä oleskeluluvan, pääsevät he koulutustaustastaan ja työkokemuksestaan riippumatta työskentelemään siivoojina, hyllyttäjinä tai sadonkorjaajina. Kaikki ne ovat töitä, jotka eivät suurimmalle osalle suomalaisista kelpaa, koska palkalla ei meinaa tulla toimeen. Ja jos oikein hyvin käy, tulevaisuudessa he voivat edetä bussikuskeiksi! On kuitenkin tärkeää, että tänne otettavat ihmiset ovat meille hyödyllisiä.

Jos tulijat valittavat kohtelustaan, rasismista tai asuinolosuhteista, kerromme, että menkää vain takaisin kotiinne. Tällä kertaa emme tuoneet teitä tänne pakolla, vaan otimme armosta ja teidän sietäisi olla siitä kiitollisia.

He eivät edelleenkään tajua meidän tuoneen heidät valoon.