Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avioliittolaki tulee tänään tasa-arvon aikaan

Tästä päivästä alkaen avioliiton solmiminen on mahdollista myös samaa sukupuolta oleville pareille.

Polttopisteeseen joutuu Suomen evankelis-luterilainen kirkko, koska avioliitolla tarkoitetaan hyvin usein ja ensimmäiseksi kristillistä avioliittoa.

Toistaiseksi kirkon virallinen kanta näkee avioliiton vain miehen ja naisen välisenä.

Tampereen hiippakunnassa papit eivät voi valtavirtaa edustavan ohjeistuksen mukaan vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja, eivätkä saa toimittaa myöskään heidän liittonsa siunaamista.

Kirkon ongelma on juuri tässä, kielloissa: haluaako se olla kieltämässä vai sallimassa ihmisten tulla sellaisina kuin he ovat?

On olemassa myös seurakuntia, joissa samaa sukupuolta olevia vihitään.

Jakolinja kirkon sisällä hämmentää tavallisia suomalaisia, sekä kirkkoon edelleen kuuluvia että kuulumattomia.

Kirkolla on linja, mutta sitä ei lopulta kuitenkaan ole. Lainsäätäjä on selvän sanansa sanonut. Kansalaisilla on oikeus yhdenvertaiseen kohteluun.

Kirkolle kysymys on kuitenkin paljon monitulkintaisempi. Kirkon on seurattava ajan rientoa, mutta kunnioitettava myös Raamattua ja perinteisellä tavalla kristillisestä avioliitosta ajattelevia.

Kirkko ei näytä olevan juuri nyt valmis tulemaan mukaan tähän päivään, eikä tasa-arvoon. Se on valitettavaa ennen muuta kirkon itsensä kannalta. Asian ei pitäisi olla ylivoimainen. Kirkko on ennenkin uudistunut. Tänä vuonna tukee kuluneeksi 500 vuotta uskonpuhdistuksesta. Mitä pikemmin kirkko pystyy uudistumaan, sitä vahvemmin se ymmärtää tehtävänsä ihmisiä yhdistävänä, ei erottavana ja erottelevana.

Onko kirkolla varaa käännyttää ihmisiä oveltaan?

Kirkko tekee mahdolliset uudet päätöksensä ajallaan. Tarvitaan kypsiä, sovittelevia näkemyksiä, joita ovat esittäneet muiden muassa piispat Irja Askola ja Björn Vikström (HS 25.2.).

He toivovat asiassa kärsivällisyyttä. Piispat eivät estä seurakuntiensa pappeja osallistumasta samaa sukupuolta olevien hääiloon. Pappi voi myös kirkon edustajana rukoilla siunausta maistraatissa vihityille tai rekisteröidyn parisuhteensa avioliitoksi muuttaneille pareille.

On erittäin vaikea ymmärtää, millä perusteilla siunaus pitäisi keneltäkään kieltää.