Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinalainen juttu tarttui kännykän sähköpostiin

Kiinalainen juttu on vanha sanonta, joka tarkoittaa suunnilleen sitä, että jotain asiaa on vaikea käsittää. Viime aikoina sillä nimellä on tehty ainakin dokumenttielokuva ( China Hustle 2017), jossa pankkiirit alkavat huijata sijoittajia kiinalaisyritysten avulla vuoden 2008 pörssiromahduksen jälkeen. Kohta Suomessa ilmestyy samanniminen kirja, jossa Tieto-Finlandialla palkittu Mari Manninen avaa kumoamista vaativia Kiina-myyttejä.

Tämä kiinalainen juttu on paljon arkisempi, mutta siksi ehkä vielä oudompi.

Esimiehen iPhonen sähköpostista alkoi tulla viestejä alaisten puhelimiin kiinalaisen näköisillä merkeillä.

Voi olla helpotus vastata esimiehelle, että viesti tuli kiinaksi – ei voi tietää, mitä käsketään tekemään. Mutta kun ongelma vain jatkuu, on pakko yrittää tehdä jotain.

Pikaiset päivitykset tai kysymykset it-väelle eivät tuota tulosta. Välillä asia unohtuu, koska esimiehen vastaukset tai läppärillä kirjoitetut viestit ovat selvää suomea. Aina kiina kuitenkin palaa.

Kai jonkun muunkin puhelin jossain päin maailmaa on tehnyt samaa?

Siinä juttuaihe kesätoimittajalle. Hän listaa kaikki työvaiheensa asian setvimiseksi:

1. Nopea googletus, onko muilla tai muissa maissa ollut samanlaisia ongelmia. Vuonna 2016 oli, ja ne johtuivat liittymäntarjoajan virheestä.

2. Keskustelu liittymäntarjoajan asiantuntijoiden kanssa. Samaa ongelmaa ei ole ollut muilla, eivätkä asiantuntijat pysty toistamaan virhettä.

3. Soitto Microsoft Storen tekniseen tukeen. Siellä kysytään, mikä Outlookin sähköpostiversio tietokoneelle on asennettu.

4. Outlook-version selvitys työnantajan tekniseltä tuelta.

5. Uusi soitto Microsoftin tekniseen tukeen. Vika saattaa olla Outlook-työasemaohjelmiston (CRM 2015) ja iPhonen käyttöjärjestelmän yhteensopimattomuudessa.

6. Microsoft ja Apple eivät kommentoi.

7. Soitto työnantajan tekniseen tukeen. Työasemaohjelmisto on vuodelta 2016, eikä muilla ole ollut vastaavia ongelmia. Sähköpostia hoitaa it-tuki toisessa kaupungissa.

8. Soitto toisen kaupungin it-tukeen. Vika saattaa olla koko Office 365:n ja iPhonen käyttöjärjestelmän yhteensopimattomuudessa.

Kesätyöpesti loppuu, ennen kuin arvoitus selviää.

Jo varsin turhautunut esimies kertoo, että Apple-myymälässä on kuultu ongelmasta, mutta ei tiedetä ratkaisua.

Sitten kollega tietää: kiinaksi menee, kun lähetetään viesti Microsoft Outlookin iOS-sovelluksesta iOSin (Applen käyttöjärjestelmän) omaan sähköpostisovellukseen.

Esimies tosiaan käytti Outlookin sovellusta. Näinkö helposti ongelma ratkeaa?

Menee pitkään hyvin.

Kunnes eräänä aamuna kännykän näytölle lävähtää ihmeellinen merkkirivistö.

Kirjoittaja on Lännen Median uutispäällikkö.