Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmainen kouluruoka on todellinen etuoikeus

Kouluruokailusta on hyviä ja huonoja uutisia. Valtaosa lapsista kyllä syö koululounaan, mutta turhan monelle ei maistu salaatti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus todentaa, että valitettavan harva koululainen syö kaikki aterian osat. Usein salaatti tai leipä jää syömättä tai maito juomatta.

Koululounaan on kuitenkin tarkoitus kattaa kolmannes oppilaan päivittäisestä energiantarpeesta. Ravintosisältö ei täyty, jos ateriasta osan jättää syömättä.

Kouluterveyskysely on paljastanut, että lukiolaisista neljäsosa ei viitsi syödä päivittäistä koululounasta. Kyseinen ruoka ei vain maistu tai houkuttelevampaa on käydä ostamassa höttöä pikaruokaa.

Kriittinen vaihe syömistavoissa on lukion lisäksi oppilaiden siirtyessä alakoulusta yläkouluun. Oppilaiden monipuoliseen ja terveelliseen syömiseen on tällöin syytä kannustaa ja opastaa.

Myös valinnanmahdollisuuksia lisäämällä voidaan saada oppilaat syömään.

Ronkelit ruokatottumukset sattuvat säilymään aikuisikään saakka. Esimerkiksi kasviksista laistamisesta voi pitkän ajan kuluessa koitua terveydelle ikäviä seuraamuksia.

Suomalaista kouluruokailua ei pidä ohittaa itsestäänselvyytenä. Ilmainen ja ravitseva kouluruoka on globaalisti tarkasteltuna todellinen etuoikeus.

Suomi ryhtyi ensimmäisenä maailmassa tarjoamaan kaikille koululaisille lämpimän lounaan tasan 70 vuotta sitten. Ilmainen kouluruokailu laajeni lukioihin ja ammattikouluihin 1970-luvulla.

Euroopassa on edelleen yleistä, että lapset käyvät kesken koulupäivän kotona syömässä, nauttivat eväitä tai kouluruoka on maksullista.

Muistettakoon, että osalle lapsista ja nuorista kouluruoka on päivän ainoa lämmin ateria.

Kouluruokailua kannattaa arvostaa myös tarpeellisena sosiaalisena hetkenä.

Koululounaalla saa lisäksi oppia tapa- sekä ruokakulttuurista ja ruokahävikin välttämisestä.

Suomessa monipuolinen koululounas syntyy pienillä kustannuksilla, jokusella eurolla oppilasta kohti.

Koulujen ruokalistat ovat muuttuneet maailman mukana. Lähi- ja kasvisruoat ovat vallanneet kiitettävästi alaa.

Suomalaisesta kouluruoasta kannattaa olla ylpeä.