Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ydinvoimayhtiöiden pitäisi näyttää esimerkkiä

Säteilyturvakeskus on edelleen huolissaan Fennovoiman johtamis- ja turvallisuuskulttuurista. Reagointiaikaa kritiikkiin on ollut aivan tarpeeksi.

Ydinvoimayhtiöiden turvallisuus- ja johtamiskulttuureille on aivan erilaiset standardit kuin niin sanotuissa tavallisissa yrityksissä. Ja niin pitääkin olla.

Juuri tästä syystä on hämmentävää, että Fennovoiman ympärillä kuohuu jälleen, kun Säteilyturvakeskus (Stuk) katsoo, ettei yhtiön turvallisuuskulttuurin tilassa ole tapahtunut oleellista muutosta (HäSa 1.10.). Aikaa reagoida kritiikkiin on ollut noin vuosi!

VTT teki viime vuonna selvityksen, joka toi Fennovoiman ja laitostoimittajan turvallisuuskulttuurien ongelmat alun perin esille.

Nyt Säteilyturvakeskuksen raportti koskee Hanhikivi 1 -projektin rakentamislupahakemuksen aikaista valvontaa, josta raportoidaan kolmesti vuodessa, tällä kertaa touko-elokuun valvonnasta. Fennovoiman johtamiseen ja organisaation toimintaan keskittyneet tarkastukset ulottuvat turvallisuusasioiden käsittelystä henkilöstöhallintoon.

Stukin mukaan yhtiö tekee hankkeessa päätöksiä, joita perustellaan vasta jälkikäteen.

Lisäksi säteilyviranomainen huomautti, että Fennovoiman on selvitettävä muun muassa se, onko vakavien reaktorionnettomuuksien hallintastrategia tehty asianmukaisesti.

Yhtiön on myös varmistuttava siitä, että turvallisuuden kannalta merkittäviä tehtäviä hoitavien henkilöiden osaamista ja pätevyyttä voidaan seurata.

Miksi tällaisia perusasioita ei saada vuodessa kuntoon? Ydinvoimayhtiöiden pitäisi ehdottomasti näyttää esimerkkiä erittäin laadukkaasta turvallisuus- ja johtamiskulttuurista. Ne ovat vastuussa laajasti ottaen kaikesta sekä omistajilleen että koko ympäröivälle yhteiskunnalle. Nyt näyttää päinvastoin siltä, että Fennovoima viis veisaa säteilyviranomaisten huolista.

Tämä taas voi tietää sitä, ettei laitoksen valmistumisaikataulu pidä alkuunkaan. Toivottavasti hankkeen budjetti ei sentään repeä miljarditolkulla kuten Olkiluodossa on käynyt.

TVO ilmoitti viime viikolla, ettei kolmosyksikköä ehkä sittenkään saada käyttöön vuoden päästä. Uutinen ei yllättänyt enää, tähän on jo totuttu. Esimerkkiä OL3-hankkeesta ei Fennovoiman kannattaisi kaikissa asioissa ottaa.