Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Mitä Sinä tahdot?

Hoitotahto. Sehän on se vanhusten juttu. Kaivetaan esiin, kun laitoksessa epäröidään, voiko letkut jo irrottaa.

Sain herätyksen Vanhusten viikolla. Luin sekä Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen (THL) jettä Muistiliiton evästykset ja ohjeet ja huomasin, että hoitotahto pitäisi tehdä jo samalla, kun juhlii täysi-ikäistymistään.

Netissä on yleensä mukava klikkailla auki hauskoja testejä, joissa pääsee tutkimaan, mikä hedelmä itse on tai onko enemmän hämäläinen kuin savolainen.

Hoitotahtolomakkeessakin joutuu täppäilemään rasteja ruutuihin, mutta testi palkitsee vasta tositilanteen tullen.

Miksi nuoren aikuisen pitäisi miettiä synkkiä ja murheellisia juttuja?

Ehkä ei tarvitsekaan, jos luottaa vanhempiensa tai puolisonsa osaavan antaa ohjeet lääkäreille ja hoitajille. Hoitotahto helpottaa kuitenkin heidän päätöksentekoaan. Ei ole helppoa kieltää kuolevan elvytystä tai kärsimysten täyttämän elämän pitkittämistä vaikkapa hengityskoneessa, jollei tiedä VARMASTI kuolevan tahtoa.

Ei ole helppoa päättää myöskään, mitä itselleen tahtoo tehtävän. Terveenä on vaikea kuvitella vakavan onnettomuuden seurauksia. Yhtä vaikeaa on työelämän keskellä yrittää päättää, missä ja millaista hoitoa haluaa saada vanhuksena.

Sitova hoitotahto todella sitoo terveydenhuollon ammattihenkilöstöä ja perustuu lakiin kirjattuun itsemääräämisoikeuteen. Sen sijaan hoitotahtoon kirjatut hoitoa ja hoivaa koskevat toiveet jäävät toiveiksi, joita pyritään toteuttamaan.

Mitä sitten minä haluan? En halua väkinäistä elämän pitkittämistä enkä elvytystä, kun lautumat jo hyytyvät selkäpuolellani. Kipulääkkeitä ei voi antaa liikaa loppuvaiheessa. Jos lääketiede etenee, hoitotahtoni voidaan toki sivuuttaa.

Tuota terminaalivaihetta ennen haluan viettää rattoisia hetkiä oikein railakkaiden mummojen ja pappojen kanssa. Siihen saa käyttää säästöjäni, sillä tuota seuraa ei löydy ihan joka vanhustentalosta.

Huoneessani, tai siis mieheni ja minun huoneessa, pitää olla ainakin yksi hoitoa vaativa kukka ja iso aito matto. Päähineekseni on hankittava ajoissa pesäpalloilijan kypärä, etten saa turhia arpia.

Oveeni pitää koputtaa ja odottaa kutsua sisään. Mannapuuroa ei saa tarjoilla koskaan, mutta jäätelöllä voin elää pitkäänkin.

Siinä tärkeimmät ja loput lomakkeella!