Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Viidennen sukupolven tiedonsiirto lupaa avata meille ihmemaan

Poika ajeli viikonvaihteessa työnantajan Teslalla pari kuvauskeikkaa. Hurmosta piti jakaa tietysti parinsadan kilometrin päässä asuvan isoveljen kanssa. Äidillekin tekstailtiin tilannetiedotuksia: ei tartte edes ohjata!

Huippua. Parin päivän kuluttua isoveli tilitti äidille jo hieman viilenneitä tuntemuksiaan. “Mä ajoin siinä ja yhtäkkiä tajusin, että so what – täähän on vaan auto.” Hän löysi syvän totuuden. Auto kuljettaa paikasta A paikkaan B.

Tesla ei ollutkaan sen kummempi kuin isoveljen maaliskuussa 20 vuotta täyttänyt Toivo Himbergin autoliikkeestä ostettu Primera. Se uskollinen, jonka Toivo lupasi kestävän kevyesti 300 000 kilometriä.

Tesla on ympäristötekojen mannekiini. Auto ei saa päästellä pakoputkestaan hiilidioksidikaasuja. Sähköautosta haetaan ratkaisua ongelmaan, mutta sen hiilijalanjälkeä rasittaa raskas akunvalmistuksen tuottama hiilikuorma.

Tesla edustaa tulevaisuuden robotekniikkaa, joka lisää turvaa liikenteessä, työelämässä ja terveydenhuollossa. Tekniikkaa, jonka kehittämistä ja käyttöönottoa viidennen sukupolven tiedonsiirtojärjestelmä eli 5G vauhdittaa.

Se lupaa meille pätkimätöntä suoratoistoa ja ah, niin terävää videokuvaa, elokuvia, laajennettua todellisuutta ja jopa virtuaalitodellisuutta. E-urheilijat ja pelaajat odottavat suorituskykyä, mutta siitä haetaan todellista hyötyäkin.

5 G mahdollistaa lähes reaaliaikaisen tiedonsiirron ja satakertaisella kapasiteetilla 4G:hen verrattuna. Nyt visioidaan etäleikkauksia, joissa kirurgi ohjaa Helsingissä robottia, joka leikkaa potilasta Rovaniemellä.

Samaa toimintamallia uskotaan käytettävän myös muualla työelämässä. Etätyö saa aivan uuden merkityksen.

Vauhti hirvittää, mutta en kehtaa lähteä tuomitsemaan kehitystä. Palaisinko manuaalisen kirjoituskoneen ääreen? Käyttäisinkö päivätolkulla aikaa tiedon keräämiseen? Hengittelisinkö pimeän huoneen huuruja kehittääkseni valokuvat?

Onneksi maailma muuttuu. Ihminen säilyy ennallaan ja tarvitsee toista ihmistä. Tekniikka vapauttaa meille aikaa, ja voimme ottaa vaikka videopuhelun rakkaalle kaverille tai mummolle.