Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Brexitin tiellä vielä

Britannian sisäinen tilanne on sekasortoinen. Pääministeri Theresa Mayn poliittinen ura on vaakalaudalla.

Britannian eroaminen Euroopan unionista ei todellakaan ole vielä kirkossa kuulutettu. Yhdistyneen kuningaskunnan sisäinen yhtenäisyys rakoilee vaarallisesti, kun Pohjois-Irlannille räätälöity erikoisasema on täysin punainen vaate Skotlannille. Pääministeri Theresa May on toteuttanut päättäväisesti vuoden 2016 kansanäänestyksen tahtoa, mutta hallituksensa ministerien joukkopako alkaa uhata koko hänen poliittista tulevaisuuttaan.

May sotki tilannetta entisestään viestittämällä epäselvästi kolmannesta vaihtoehdosta, jossa koko brexitiä ei tulisi ollenkaan. Kaksi ensimmäistä vaihtoehtoa ovat selkeitä eli joko brexit tulee sopimuksella tai ilman sitä. Nyt kysymys kuuluukin, jos Mayn hallitus joutuu eroamaan, että äänestetäänkö mahdollisissa uusissa vaaleissa myös suhteesta Euroopan unioniin.

May yritti eilen täsmentää lausuntoaan, mutta tuli alkaa olla jo irti. Merkittävin lähtijä Mayn hallituksesta on brexit-neuvottelija Dominic Raab , jonka viesti oli selkeä ja huoli suuri kuningaskunnan yhtenäisyydestä. Jos Mayn hallitus joutuu eroamaan, palaa Britannia lähtöruutuun. Brexit ilman mitään sopimusta on huonoin vaihtoehto niin unionille kuin Britannialle.

585-sivuisessa sopimusluonnoksessa on päästy eteenpäin vasta eroon liittyvistä ehdoista. Neuvottelut Britannian ja Euroopan unionin yhteistoimista eron jälkeen ovat vasta alussa ja selvää on, että vasta kokonaisuus varmistaa lopulliset sopimukset.

Jos brexit-sopimus kaatuu brittiparlamentin äänestyksessä, on Mayn ura ohi ja uudet vaalit edessä.

Epäselvä tilanne on alkanut heijastaa myös talouteen. Pörssikurssit ovat reagoineet ja pankit sekä vakuutusyhtiöt ovat alkaneet viedä toimintojaan unionin alueelle turvatakseen tulevaisuutensa.

Unioni on kovissa ristipaineissa brexitin lisäksi myös velkaantuneen Italian kanssa. Italia on unionin toiseksi suurimpana teollisuusmaana liian iso unionin pelastettavaksi, mutta samalla myös liian merkittävä kaatumaan.