Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huonommin menee kuin päällepäin näyttäisi

Kymmenien suomalaisfirmojen osakekurssit ovat romahtaneet 30–60 prosenttia vuoden alusta lukien. Muutama iso nousija kannattelee pörssiä.

Helsingin pörssi on viime päivinä heilunut vuoden alimmissa lukemissa yleisindeksillä mitattuna. Kyyti on ollut sijoittajille kylmää etenkin loka-marraskuussa. Kurssit ovat rytisseet alas jyrkästi ja nopeasti, mutta virallisesti laskumarkkinasta ei vielä puhuta.

Toistaiseksi kyse on ainoastaan korjausliikkeestä.

Pörssissä menee kuitenkin vielä huonommin kuin päällepäin näyttäisi, kuten Talouselämä (41/2018) asian ilmaisee. Peräti 70 prosenttia päälistan yhtiöistä on nimittäin vajonnut vuoden alun tason alapuolelle.

Samaan aikaan kymmenien firmojen osakekurssit ovat suoranaisesti romahtaneet 30–60 prosenttia vuoden alusta lukien.

Indekseissä nämä romahdukset eivät välttämättä kovin hyvin näy, sillä Helsingin pörssissä on vain kourallinen suuria yrityksiä. Ne taas määrittelevät pörssin yleissuunnan.

Kuluvan vuoden heikoista pörssisuorituksista ovat vastanneet etenkin Outokumpu, Finnair, Nokian Renkaat, Huhtamäki ja Nordea. Kaikkien edellä mainittujen osakekurssit ovat pudonneet vähintään 20 prosenttia, Finnairilla ja Outokummulla jopa lähes 50 prosenttia.

Sijoittajien malttia ja hermojen kestävyyttä on siis jälleen kerran koeteltu. Välillisesti laskumarkkina vaikuttaa kaikkiin suomalaisiin vähintään eläkevakuutusyhtiöiden saamien tuottojen muodossa.

Kohtuullisesta yleisindeksikehityksestä sijoittajat voivat puolestaan kiittää lähinnä Nestettä, Nokiaa ja Fortumia.

Miljoonan – tai oikeastaan miljardien – euron kysymys tietenkin on, mikä on pörssin suunta loppuvuonna ja siitä eteenpäin. Juuri tällä hetkellä riskejä selvästi kartetaan, mutta hetken päästä tilanne voi olla jo toinen.

Joka tapauksessa muutokset EU:ssa ja Yhdysvaltain korkopolitiikassa, Italian huojunta ja eritoten epävarmuus mahdollisen kauppasodan laajentumisesta pitävät kursseja aisoissa.

Maailmantalouden ennustetaan ensi vuonna kyllä kasvavan, mutta kasvun nopeimman vaiheen uskotaan jo olevan takanapäin. Sijoittajien kannattaa silti pitää mielessä, ettei kristallipalloa ole huippuennustajillakaan.