Lasten rokottamatta jättämisellä voi olla kauaskantoiset, traagiset seuraukset. Laumasuojan lasku voi johtaa epidemiaksi asti.
Yhden pohjanmaalaisen lapsen sairastuminen tuhkarokkoon ei kuulosta ehkä pahalta, mutta maan ja varsinkin tiettyjen seutujen rokotuskattavuuden lasku on hälyn arvoista.
Tuhkarokko ei ole mikään harmiton lastentauti, sillä osalle väestöstä tuhkarokko jälkitauteineen voi olla hengenvaarallinen. Herkästi ilmateitse tarttuvana se altistaa helposti suuren ihmisjoukon.
Suomessa tuhkarokkoa ei rokottamisen ansiosta enää juuri tavata, mutta väestön laumaimmuniteetti rapisee ja epidemia uhkaa, kun rokotuskattavuus laskee alle 95 prosentin.
Suojan varmistamiseksi kaikilla lapsilla ja aikuisilla pitäisi olla joko sairastettujen tautien tai MPR-rokotuksen tuottama suoja tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan.
Pohjanmaa on pitänyt pikkulasten MPR-rokotetilastoissa viime vuosina perää 91–92 prosentin kattavuudella. Alueen koko väestöllä rokotuskattavuus on vielä huonompi. Taustalla on uskomuksellisia syitä, mutta ne eivät tuhkarokolta varjele.
Huolestuttavaa on alle kolmivuotiaiden rokotuskattavuuden lasku myös Kanta-Hämeessä. 2015 syntyneillä lapsilla rokotuskattavuus on THL:n mukaan vain 92,5 prosenttia.
Lukemalla Kanta-Häme on huonoimpien maakuntien joukossa ja selvästi alle maan 94,4 prosentin keskiarvon. Forssalainen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ehdotti selvitettäväksi, voisiko lapsen rokottaminen olla perhe-etuuksien saannin ehtona. Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) pitäisi pakkoa parempana lisähoukuttimia kattavuuden varmistamiseksi.
Terveydenhuollon ammattilaisista iso osa kaihtaa rokotepakkoa, sillä pohjoismainen vapaaehtoisuus on tuottanut tähän asti komeita tuloksia. Pakko lisäisi vettä rokotusten vastustajien myllyyn.
Kattavan laumasuojan ylläpito vaatii nyt rokotevastaisuuden ja netin huhumyllyn vuoksi jatkuvaa valistusta.
Rokotevastaisuus ponnistaa puhtaasta epäluulosta, tietämättömyydestä ja väärinymmärryksestä.
Rokotusten hyödyistä on valtavasti tutkittua näyttöä. Haittojakin voi toki ilmetä mutta sittenkin vain marginaalisesti.